Welke factoren verergeren psoriasis?

Kort antwoord

Er zijn meerdere factoren die psoriasis kunnen doen uitlokken of verergeren

Uitgebreid antwoord

Psoriasis kan een grillig verloop hebben. Veel mensen met psoriasis ontdekken dat één of meer factoren  eraan kunnen bijdragen dat de psoriasis verergert. Hier staan in het kort de factoren toegelicht die psoriasis kunnen doen opvlammen of verergeren.

Huidletsel: Kőbnerfenomeen

Letsel van de huid kan soms zorgen voor psoriasisplekken. Dit verschijnsel wordt het fenomeen van Kőbner genoemd. Dit letsel kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld tatoeage, piercing of ontharing met was. Maar ook kleine sneetjes of schrammen zorgen bij sommige mensen voor verergering van de psoriasissymptomen. [link naar pagina kobnerfenomeen]

Medicijngebruik

Bepaalde geneesmiddelen worden in verband gebracht met het verergeren van psoriasis. Dit zijn bijvoorbeeld lithium, non-steroïdale anti-inflammatore middelen (NSAID’s), anti-malariamedicijnen, bèta-blokkers, interferon. Als u psoriasis hebt, bespreek het dan eerst met uw arts voordat u nieuwe medicijnen neemt. Daarnaast kan ook het stoppen met een behandeling met corticosteroïden zorgen voor een verergering van psoriasis. Bespreek in dat geval met uw arts of het nuttig is om de behandeling op andere wijze af te bouwen indien uw behandeling stopt.

Hormonen

Veel vrouwen merken dat hormoonschommelingen zorgen voor verandering in hun psoriasis. De ernst van de symptomen kan verschillen, afhankelijk van de menstruatiecyclus of een zwangerschap. Het is vooraf niet te voorspellen of bijvoorbeeld een zwangerschap de psoriasis verergert of de psoriasis juist vermindert.

Infectie 

Infecties zoals keelontsteking, kunnen een rol spelen bij het uitlokken van psoriasis guttata. Dit kan spontaan genezen maar deze vorm kan ook overgaan in psoriasis vulgaris.

Stress

Stress (drukke periode) en emotionele stress (verwerken van een emotionele gebeurtenis) kan een rol spelen bij het uitlokken en verergeren van psoriasis

Lifestyle

Roken, alcoholgebruik en overgewicht kunnen de psoriasis doen verergeren. Ook glutenintolerantie kan een rol spelen bij deze huidaandoening.

Voeding

Gezonde voeding is altijd goed. Over de relatie tussen voeding en psoriasis wordt veel geschreven, toch is er weinig wetenschappelijk bewijs van het effect van specifieke voedingsmiddelen en psoriasis. In alle gevallen geldt: indien u vermoedt dat een bepaald voedingsmiddel voor verbetering van de psoriasis zorgt, houd dit een tijdje bij. Maak bijvoorbeeld foto’s van uw psoriasis en houd het gebruik van het voedingsmiddel bij in een schriftje of in uw telefoon. Op deze manier kunt u beter achterhalen of het door de voeding komt of door andere gerelateerde zaken.

Volgende vraag

Kan ik kinderen krijgen als ik psoriasis heb?

Bekijk vraag Naar het overzicht

HomeVraagbaakVraag