HomePsoriasis aanpakken samen met uw arts

Psoriasis aanpakken samen met uw arts

Haal het beste uit uw tijd met uw arts en bereid u goed voor op het consult.

Een goede relatie met uw arts is een belangrijke factor in het omgaan met psoriasis. Veel mensen lopen echter tegen dingen aan die een goed contact met de arts in de weg kunnen staan. Daarnaast is het consult vaak ook nog erg kort. Maar met een goede voorbereiding kunt u het gesprek met uw arts optimaal benutten. Hier vindt u wat aandachtspunten voor het consult met uw arts:

1. Geef het aan als u iets niet begrijpt en vraag om uitleg

Tijdens een afspraak met de arts wordt er vaak veel in korte tijd besproken. Hierdoor kan het gebeuren dat u bepaalde zaken niet goed begrijpt. Aarzel niet om te vragen of uw arts het nog een keer wil uitleggen. Misschien kunt u daarnaast een afspraak maken met een verpleegkundige die alles nog eens rustig met u kan doornemen.

2. Bereid u goed voor op het gesprek

Laat u niet afschrikken door een volle wachtkamer.
Hoewel artsen inderdaad vaak erg druk zijn, proberen zij u toch genoeg tijd te geven. Als u veel te bespreken heeft, is het misschien verstandig om te vragen of u een dubbele afspraak kunt maken (bijvoorbeeld 20 minuten in plaats van 10 minuten, de lengte van een consult kan per instelling verschillen). Het kan ook helpen om voorafgaand aan het gesprek een aantal vragen op te schrijven. Hierdoor weet u zeker dat u na afloop alle vragen gesteld heeft.

3. Spreek uw ervaringen met medicatie of uw angst voor bijwerkingen uit

Als u zorgen heeft over mogelijk bijwerkingen van de voorgeschreven behandeling vertel dit dan aan de arts tijdens het gesprek. Misschien kan uw arts direct uw zorgen wegnemen of samen met u naar een oplossing zoeken.

4. Geef het bij het maken van de afspraak aan als u een voorkeur hebt voor een vrouwelijke of mannelijke arts

Het is geen enkel probleem om aan te geven dat u liever een vrouwelijke dan een mannelijke arts heeft of andersom. Juist bij huidaandoeningen is het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt, omdat kijken en voelen een belangrijk aspect is bij het bepalen van de aandoening en het evalueren van de behandelingen. Niet overal zijn zowel vrouwelijke als mannelijke artsen aanwezig, maar als u een voorkeur heeft, geef het dan in ieder geval aan bij het maken van de afspraak.

5. Toon de informatie van internet

Als u vragen heeft over informatie die u op het internet heeft gevonden, dan is het een goed idee om die uit te printen en mee te nemen naar uw arts. Het is ook verstandig om de arts te vragen of de websites die u bekeken heeft betrouwbaar zijn. Probeer wel specifiek te zijn en niet met stapels papier te komen.

6. Maak aantekeningen tijdens het gesprek

Het is geen enkel probleem om op te schrijven wat uw arts u vertelt. Sterker nog, waarschijnlijk vindt uw arts het alleen maar verstandig! U kunt ook iemand meenemen naar de afspraak. Hij of zij onthoudt misschien dingen die u vergeten bent. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een gesprek op te nemen met een smartphone. Vraag hiervoor wel eerst toestemming aan de arts.

7. Raak niet afgeleid

Tijdens het consult zal uw arts veel van de informatie verwerken in uw dossier. Hierdoor kan het lijken dat hij of zij niet luistert. Raak hierdoor niet afgeleid en vertel gerust verder. Artsen zijn getraind om juist heel goed te luisteren en dat wat u zegt direct te verwerken. Bij sommige instellingen typt er een assistent mee.

Literatuur over dit onderwerp:

Richards HL, Fortune DG and Griffiths CE. J Eur Acad Dermatol Venereol 2006;20:370–379
Feldman SR et al. J Am Acad Dermatol 2008;59:1009–1016