Vormen van psoriasis: medicatieverschillen

Er zijn verschillende vormen van psoriasis te onderscheiden. Het is belangrijk te weten dat deze vormen van psoriasis niet allemaal op dezelfde wijze behandeld kunnen worden, ook al is het wel allemaal psoriasis.

Het kan voorkomen dat mensen met een bepaalde vorm van psoriasis op een bepaald moment ook een andere vorm van psoriasis krijgen. Het is dan belangrijk om dit met de behandelend arts te bespreken en niet zelfstandig medicatie voor de ene vorm van psoriasis te gebruiken op een andere plek op het lichaam.

Toepasbaarheid van medicatie

Er is een aantal factoren dat bepalend is voor de toepasbaarheid van medicatie bij de vorm van psoriasis:

  • De dikte van de huid – waar zit de psoriasis op het lichaam?
  • De uitgebreidheid van de psoriasis – hoe groot is het aangedane gedeelte?
  • De verspreiding van de psoriasis – aaneengesloten plekken of niet?
  • De locatie van de psoriasis – komen de plekken voor in plooien, waar delen van de huid tegen elkaar aankomen?

Per vorm van psoriasis kunnen de behandelopties verschillen. In onderstaande tabel staan wat aandachtspunten waar de behandelend arts rekening mee zal houden bij het vaststellen van de medicatie. Lees hieronder de bijzonderheden ten opzichte van de meestvoorkomende vorm van psoriasis.

Medicatiebijzonderheden per vorm van psoriasis

Vorm van psoriasis:Kenmerken of locatieMedicatiebijzonderheden
Psoriasis capitisDe (behaarde) hoofdhuidNiet alle lokale medicatie is geschikt voor toepassing bij deze vorm van psoriasis. Een vette zalf is bijvoorbeeld minder geschikt voor de behaarde hoofdhuid. Ook lichttherapie kan lastiger zijn bij deze vorm van psoriasis, omdat de haren de plekken kunnen bedekken.
Psoriasis inversaDunnere huiddelen, huidplooienDunnere huiddelen zijn gevoeliger voor corticosteroïden en in de plooien ontstaat er een afsluitend effect waardoor corticosteroïden sneller worden opgenomen. Hierdoor is bij toepassing van lokale behandeling het gebruik van (zeer) sterk werkzame corticosteroïden (klasse 3 en 4) en medicatie onder afsluitend verband (occlusie) niet aanbevolen. Daarnaast kan er ook een schimmelinfectie aanwezig zijn die ook behandeld moet worden.
Psoriasis guttataHeel veel kleinere plekjes, verspreidDoordat de psoriasis verspreid voorkomt is een lokale behandeling bij een zeer uitgebreide vorm doorgaans niet geschikt, omdat niet alle plekken individueel ingesmeerd kunnen worden.
Psoriasis pustulosaPusblaasjes op het lichaam of op de handpalmen of voetzolenDeze vorm kan vanzelf over gaan. Daarnaast kan deze vorm van psoriasis ook ontstaan als gevolg van het volgen van een intensieve psoriasisbehandeling. In dat geval zal de behandelend arts de medicatie aanpassen.
Artritis psoriaticaNaast de huid zijn ook de gewrichten aangedaanLokale behandeling en lichttherapie hebben onvoldoende invloed op de gewrichtsklachten. Behandeling gaat vaak in samenspraak tussen dermatoloog en reumatoloog.
Psoriasis unguïumNagels en nagelbedLokale behandeling is minder makkelijk omdat de medicatie niet goed op de plekken aangebracht kan worden.
 Psoriasis erytrodermieHele lichaamDoor de ernst van deze aandoening is behandeling van deze vorm van psoriasis vaak gekoppeld aan ziekenhuisopname.

Daarnaast is het van belang te weten dat iedere situatie anders is. Een arts houdt in zijn afweging voor de best passende behandeling altijd rekening met iemands persoonlijke situatie, de medische achtergrond van de patiënt, de behandeldoelstellingen van de patiënt en de te volgen lokale of nationale behandelrichtlijnen.

 

HomeOver psoriasisVormen van psoriasisVormen van psoriasis: medicatieverschillen