Psoriasis pustulosa

Psoriasis pustulosa wordt ook wel pustuleuze psoriasis, pustulosa palmoplantaris (als het op de handen of de voeten zit) of ziekte van Von Zumbusch (als het op het hele lichaam voorkomt) genoemd. 10% tot 20% van de mensen met psoriasis hebben dit type psoriasis. Bij deze vorm van psoriasis verschijnen pusblaasjes op de huid, doorgaans op de handpalmen of voetzolen. In dit laatste geval wordt er ook wel gesproken over psoriasis pustulosa palmoplantaris, ofwel ‘de ziekte van Andrews en Barber’.

Wat kenmerkt psoriasis pustulosa?

Bij psoriasis pustulosa verschijnen pusblaasjes op de huid en is de huid rood, verdikt en een beetje zacht. De plekken blijven meestal beperkt tot de handpalmen en voetzolen. Er is ook een meer zeldzame variant van deze aandoening bekend: gegeneraliseerde psoriasis pustulosa, ofwel de ziekte van Von Zumbusch. Bij deze variant kunnen binnen enkele uren pusblaasjes op het hele lichaam ontstaan, zelfs op de tong en onder de nagels. De tong wordt dan droog en gaat open. Mensen met deze variant hebben vaak meer lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, moeite met eten, rillingen, koorts en algehele malaise.

Van psoriasis pustulosa is bekend dat er een relatie is met roken. Dan kan het zijn dat iemand met psoriasis vulgaris die rookt, ook de pustulosa variant krijgt. Er kan ook een link zijn met glutenintolerantie en keelontsteking. Deze pustulaire vorm van psoriasis treedt op in aanvallen én kan overgaan in gewone psoriasis, of spontaan verdwijnen. Psoriasis pustulosa die zich over het hele lichaam uitbreidt kan spontaan ontstaan, zonder aanwijsbare reden, maar kan ook het gevolg zijn van een intensieve behandeling met bijvoorbeeld licht (PUVA) of corticosteroïden (bijnierschorshormonen) en biologicals.

 

 

HomeOver psoriasisVormen van psoriasisPsoriasis pustulosa