Psoriasis erytrodermie

Psoriasis erytrodermie wordt ook wel gegeneraliseerde psoriasis genoemd. Deze vorm van psoriasis is zeldzaam. De huid is hierbij nagenoeg van top tot teen bedekt door psoriasisplekken. Deze variant kan gevaarlijk zijn, omdat de huid niet meer goed kan functioneren en hierdoor raken belangrijke functies van het lichaam ontregeld, zoals verlies van warmte en vocht.

Wat kenmerkt psoriasis erytrodermie?

Psoriasis erytrodermie is een uiterst zeldzame vorm van psoriasis. Erytros betekent rood en derma betekent huid, oftewel, nagenoeg de gehele huid is rood en schilfert. Het gaat hierbij om meer dan 70% van het lichaamsoppervlak. Deze variant kan gevaarlijk zijn, omdat belangrijke functies van het lichaam ontregeld raken.

Bij psoriasis erytrodermie kan de inwendige lichaamstemperatuur niet meer goed op 37 graden Celsius gehouden worden. Ook verliest het lichaam door de ‘openstaande huid’ enorme hoeveelheden vocht en eiwit, het is essentieel dat dit verlies wordt gecorrigeerd. Verder is men bij deze vorm van psoriasis vatbaarder voor virussen, omdat de barrièrelaag van de huid is komen te vervallen. Mensen met deze vorm van psoriasis voelen zich heel ziek en vaak is opname in het ziekenhuis noodzakelijk.

HomeOver psoriasisVormen van psoriasisPsoriasis erytrodermie