Psoriasis capitis

Psoriasis capitis wordt ook wel psoriasis van de hoofdhuid genoemd. Tussen de 50% en 80% van de mensen met psoriasis vulgaris heeft ook plekken op de (behaarde) hoofdhuid, vooral langs de haargrens. Ook komt het voor dat mensen alleen psoriasis op de hoofdhuid hebben en verder geen plekken op het lichaam.

Wat kenmerkt psoriasis capitis?

Het woord ‘capitis’ is afkomstig uit het Latijn, het betekent letterlijk ‘van het hoofd’. De meeste mensen met psoriasis capitis hebben ook psoriasis op andere delen van het lichaam, maar het komt voor dat men alleen psoriasis op de hoofdhuid heeft. Op het hoofd kunnen rode psoriasisplekken voorkomen, maar ook kan de hoofdhuid helemaal onder de dikkere schilfers zitten. Psoriasis capitis kan wat lijken op ‘roos’ maar bij psoriasis zijn de schilfers vaak wat groter en zitten ze vaster op de huid terwijl het bij roos juist om wat fijnere schilfering gaat die wat losser op de hoofdhuid zit.

De plekken zitten voornamelijk langs de haargrens en achter de oren. De relatief grote schilfers blijven meestal vastzitten aan de huid en haren en kunnen dikke psoriasisplekken vormen. Deze plekken geven vaak veel jeuk, krabben kan de psoriasis echter verergeren. Dit is te verklaren vanuit het Köbnerfenomeen.

HomeOver psoriasisVormen van psoriasisPsoriasis capitis