Artritis psoriatica

Artritis psoriatica wordt ook wel psoriasis arthropatica ofwel psoriasis van de gewrichten genoemd. Artritis betekent gewrichtsontsteking. Schattingen variëren, maar tussen de 5% en 40% van de mensen met psoriasis heeft deze vorm. Hierbij gaat het om een combinatie van huidklachten en gewrichtsklachten.

Wat kenmerkt artritis psoriatica?

Artritis psoriatica wordt gekenmerkt door chronische ontstekingen in de gewrichten in combinatie met huidafwijkingen. Deze verschijnselen doen denken aan reumatische gewrichtsaandoeningen. Als er zich pijnlijke ontstekingsverschijnselen voordoen aan vooral één of meerdere vingers en/of tenen, dan kan er sprake zijn van artritis psoriatica. Het uit zich vooral in de kleine gewrichten van handen en voeten, maar ook enkels, knieën en polsen kunnen zijn aangedaan. Daarnaast kan de ontsteking onder in de rug voorkomen, in het bekken of op de plek waar ribben aan de borstkas vastzitten. Tot 90% van de mensen met deze vorm krijgt ook te maken met afwijkingen aan de nagels. Lees meer over deze vorm bij psoriasis unguïum.

Het komt voor dat de gewrichtsklachten ontstaan voordat er huidklachten zichtbaar zijn. Andersom kan ook. De diagnose is dan ook over het algemeen moeilijk te stellen. Bij de behandeling van artritis psoriatica werken de reumatoloog en de dermatoloog vaak samen.

HomeOver psoriasisVormen van psoriasisArtritis psoriatica