Gevolgen van psoriasis

Naast lichamelijke klachten zoals jeuk, irritatie van de huid en soms pijn, kan de aandoening ook leiden tot psychische klachten. De mate waarin iemand hinder ondervindt van zijn aandoening verschilt van persoon tot persoon.

Milde, matige of ernstige psoriasis

De mate van hevigheid van de psoriasis verschilt van persoon tot persoon, er wordt gesproken van milde, matige of ernstige psoriasis. Dit is een klinische classificatie, zodat er bij onderzoeken goede vergelijkingen kunnen worden gedaan. Hierbij is het goed om te weten dat 1% lichaamsoppervlak ongeveer gelijk is aan de grootte van een hand. Hieronder is te zien wanneer gesproken wordt over milde, matige of ernstige psoriasis en hoeveel mensen deze mate van deze aandoening hebben.

De ernst van psoriasis kan verschillen, dit is een toelichting over milde, matige en ernstige psoriasis

Lichamelijke klachten

Er zijn verschillende vormen van psoriasis, waarvan de klachten ook behoorlijk kunnen verschillen. De meest genoemde klachten zijn:

  • Jeuk
  • Irritatie / branderig gevoel / pijn
  • Roodheid van de huid
  • Schilfering
  • Huidbeschadiging, al dan niet in combinatie met bloeden (wondjes, kloven)
  • Pijn aan gewrichten, bij artritis psoriatica

Deze klachten zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook weer indirect andere ongemakken tot gevolg hebben. Denk hierbij aan slechte nachtrust door jeuk of irritatie. Een slechte nachtrust kan weer concentratiestoornissen en moeheid tot gevolg hebben. Ook is bekend dat mensen met psoriasis een verhoogd risico hebben op andere aandoeningen, lees hierover meer in het hoofdstuk over comorbiditeiten. Daarnaast kunnen ook de verschillende psoriasis behandelingen weer tot lichamelijke klachten leiden door de diverse bijwerkingen die bepaalde medicatie tot gevolg kan hebben.

Psychische klachten

De mate waarin iemand hinder ondervindt van zijn aandoening verschilt van persoon tot persoon. Onderzoek heeft uitgewezen dat de hevigheid van de psoriasis niet van invloed hoeft te zijn op de mate waarin iemand last heeft van de aandoening. Iemand met een relatief klein plekje kan hier enorm mee zitten, juist omdat de plek bijvoorbeeld op een zichtbare locatie zit, of omdat de plek op een locatie zit waar voor het uitoefenen van werk of hobby druk op komt te staan en dit pijn doet. Er zijn ook mensen met een zeer hevige variant van psoriasis, waarbij een groot gedeelte van het lichaam bedekt is met plekken, en die er redelijk goed mee kunnen leven. Er speelt een psychische component mee. Het is een huidaandoening en hierdoor is de aandoening in veel gevallen zichtbaar en merkbaar voor anderen. Sommige psoriasispatiënten schamen zich voor de plekken op het lichaam en dragen soms het liefst bedekkende kleding met lange mouwen. Sporten, zwemmen, saunabezoek, gymles op school of het dragen van luchtige kleding in de zomer kan voor mensen met psoriasis moeilijk zijn. Ook het feit dat niet iedereen weet dat psoriasis niet besmettelijk is, kan voor problemen zorgen in het dagelijks leven. Soms krijgen mensen vervelende opmerkingen. Een helaas veel gehoorde opmerking is dat mensen met psoriasis het zwembad uitgezet worden, omdat de badmeester denkt dat het besmettelijk is. Verminderd zelfvertrouwen, schaamte, stress, spanning, concentratieproblemen en zelfs depressie zijn bekende symptomen bij mensen met psoriasis.

Neem psoriasis serieus

Naast problemen bij de nachtrust, kunnen deze symptomen ook leiden tot problemen op het werk of problemen in de relationele sfeer en intiem contact. Het is dan ook belangrijk om de aandoening serieus te nemen en ervoor te zorgen dat de impact op het dagelijks leven zo klein mogelijk blijft of wordt door aanpassingen in de levensstijl, het gebruik van een passende behandeling en/of aandacht voor het psychische aspect bij psoriasis.

Hoe uitgebreid is uw psoriasis?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Indicatie: 1% lichaamsoppervlak is ongeveer de grootte van 1 handpalm

Hoe ervaart u de impact van psoriasis op uw leven?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

 

HomeOver psoriasisGevolgen van psoriasis