Informatie over de huid

Om de huidaandoening psoriasis en de gevolgen ervan te kunnen begrijpen, kan het handig zijn om meer te weten over de werking van de huid. De huid is immers ons grootste orgaan en psoriasis kan belangrijke functies van de huid verstoren.

Afbeelding van de Huid

De huid: ons grootste orgaan

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en heeft verschillende functies. Zo zorgt de huid onder andere voor de bescherming van ons lichaam en de temperatuurregeling. De totale oppervlakte van de huid van een volwassene is gemiddeld 1,5-2,0 m2 en weegt inclusief onderhuids vetweefsel ongeveer 15-20 kg. In de huid bevinden zich zweetklieren, talgklieren, haarwortels en het nagelbed (voor de vorming van nagels). Ook zijn er veel zenuwen aanwezig in de huid. In de huid van geslachtsdelen en vingertoppen vinden we de meeste gevoelszenuwen. De huid bestaat uit 3 lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. De dikte en eigenschappen van de huid verschilt op een aantal plaatsen. Vooral de bovenste laag van de opperhuid (hoornlaag) kan verschillen. Op de hoofdhuid, de handpalmen en de voetzolen is de huid het dikst (ca. 4 mm). In het gezicht en in de plooien is de huid dunner. Rond de ogen is de huid bijvoorbeeld ongeveer 1 mm dik. Bij psoriasis is het dan ook van belang de behandeling af te stemmen op de lokatie en dus dikte van de huid. Een aantal behandelingen is niet geschikt voor een dunne huid.

De opperhuid (epidermis)

De bovenste (buitenste) laag van de huid noemen we de opperhuid (epidermis). Deze laag wordt voornamelijk gevormd door de huidcel – keratinocyt genoemd. Deze cellen delen in de onderste laag van de opperhuid en normaal gesproken schuift een huidcel in ongeveer 28 dagen door naar de bovenkant van de opperhuid. Tijdens deze 28 dagen sterft de levende cel en wordt het een dode, platte cel, die we ook wel hoorncel genoemd wordt. De opperhuid wordt op deze manier afgedekt met een laag dode hoorncellen die de huid beschermt. De cellen van de hoornlaag schilferen geleidelijk af. Dit gaat het hele jaar door zonder dat we daar echt iets van merken.

De lederhuid (dermis)

Onder de opperhuid ligt de dikkere lederhuid. De lederhuid is opgebouwd uit een netwerk van elastische vezels en steunvezels, die voor steun en elasticiteit van de huid zorgen. Bovendien zitten in de lederhuid de bloedvaten die voeding aanvoeren aan de opperhuid.

Het onderhuids bindweefsel (subcutis)

Het onderhuidse bindweefsel bestaat voornamelijk uit vet. Deze laag zorgt voor isolatie van het lichaam, werkt als een soort ‘stootkussen’ en er vindt energieopslag plaats.

HomeOver psoriasisDe huid bij psoriasisInformatie over de huid