De huid bij psoriasis

Bij psoriasis doet een huidcel er geen 28 dagen over om naar de oppervlakte te komen, maar ongeveer 4 tot 6 dagen. Dit heeft een aantal gevolgen voor de huid.

Dit is een illustratie van de huis bij psoriasis in een dwarsdoorsnede

Versnelde celdeling bij huidcellen

Bij psoriasis doet een huidcel er geen 28 dagen over om naar de bovenste huidlaag te groeien, maar ongeveer 4 tot 6 dagen. Dit komt vermoedelijk omdat het eigen afweersysteem de huidcellen aanvalt, waardoor de celdeling in een reactie hierop zich versnelt. De huidcellen krijgen niet voldoende tijd om uit te rijpen. Hierdoor komen er te veel en nog onrijpe huidcellen aan de oppervlakte die aan elkaar blijven ‘plakken’.

Witte schilfering: versnelde celdeling

Doordat er meer en nog onrijpe cellen van de huid aan de oppervlakte komen, ontstaat de witte schilfering. Deze schilferlaag kan zowel dun als dik zijn. Ook wanneer de schilfers niet direct zichtbaar zijn, is de huid verdikt en zijn de schilfers waar te nemen wanneer er met een nagel of spatel zachtjes over de huid wordt gekrabd. Er wordt dan een kaarsvet-achtige schilfering zichtbaar. Dit noemt men het kaarsvetfenomeen. Dit is kenmerkend voor psoriasis: door zachtjes te schrapen komt er een laagje tevoorschijn, dit ziet er hetzelfde uit als wanneer u aan een (niet brandende) kaars zachtjes krabt met uw nagel. Het kaarsvetfenomeen kan helpen bij het stellen van de diagnose psoriasis.

Rode huid: onderliggende ontsteking

Het afweersysteem stuurt ook antistoffen naar de huid, die een opruimactie beginnen. Hierdoor ontstaat er een (steriele) ontstekingsreactie in de huid. De bloedvaten verwijden zich om sneller ontstekingscellen ter plaatse te brengen en afvalstoffen af te voeren. Het uitzetten van de bloedvaten veroorzaakt de rode huid bij psoriasis. Wanneer de schilferlaag is verwijderd, is er bij psoriasis een rood oppervlak te zien, als je hier overheen krabt ontstaan er mogelijk kleine puntbloedingen. Dit wordt het teken van Auspitz genoemd.

Psoriasis op de elleboog

Psoriasis op de elleboog

HomeOver psoriasisDe huid bij psoriasis