Cijfers over psoriasis

Het is goed te weten hoe vaak psoriasis voorkomt en op welke leeftijd mensen over het algemeen psoriasis krijgen. Het is niet besmettelijk, dus mensen kunnen het niet via direct of indirect contact aan elkaar overdragen. Er zijn wel verschillen in aanleg voor psoriasis.

Aantallen psoriasispatiënten wereldwijd

Naar schatting heeft 2 tot 3% van de wereldbevolking psoriasis. Hiermee is het een veel voorkomende huidaandoening. Alleen al in Amerika hebben naar schatting ruim 6 miljoen mensen psoriasis. Europa telt ruim 15 miljoen mensen met psoriasis. In Nederland zijn dat er ongeveer 425.000 (uitgaande van het percentage 2,5% van de bevolking).

Bevolkingsgroepen

Veel onderzoeken tonen een aanzienlijke variatie aan in het voorkomen van psoriasis. Onderzoeken in Europa, Noord-Amerika en Australië laten zien dat de huidziekte meer voorkomt bij blanken dan bij mensen met een andere huidskleur. Aziaten en Afrikanen hebben er minder last van. Op een donkere huid zien de plekken er net iets anders uit dan op een lichte huid, psoriasis is daardoor op de donkere huid soms moeilijk te herkennen. Binnen Europa is bekend dat het aantal mensen met psoriasis uiteenloopt van 1,3% in het Verenigde Koninkrijk tot 8,5% in Noorwegen.

Erfelijkheid

Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol bij psoriasis. Heeft één van de ouders psoriasis, dan is er 10% kans om de huidziekte óók te krijgen. Hebben beide ouders psoriasis, dan is die kans zelfs 50%. Veel mensen willen graag weten hoeveel kans hun kinderen of kleinkinderen hebben om de aandoening te krijgen.

 

Familieleden met psoriasisKans op psoriasis
Beide ouders50%
Geen ouders, 2 broers of zussen16%
1 ouder en 1 broer of zus16%
1 ouder, geen broer of zus10%
Neef, nicht, oom of tante4%
Geen ouders, 1 broer of zus7%

Psoriasis en leeftijd

De symptomen van psoriasis kunnen zich op elke leeftijd manifesteren, hoewel de genetische factoren die de aandoening veroorzaken, al wel vanaf de geboorte aanwezig zijn. Psoriasis (al in de genen aanwezig) kan worden uitgelokt door een aantal zogeheten ‘triggers’ zoals stress, huidletsel, bepaalde soorten medicatie en levensstijl. Lees meer hierover in het hoofdstuk over de oorzaak van psoriasis. Naarmate de leeftijd oploopt, hebben meer mensen psoriasis. Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal begint het tussen het 20e en 30e levensjaar, vooral als er meer mensen zijn in de familie die het hebben. Er wordt ook nog een piek van het eerste ontstaan gezien rond het 50e levensjaar. Bij mensen die psoriasis op jongere leeftijd krijgen verloopt de ziekte vaak wat ernstiger.

HomeOver psoriasisCijfers over psoriasis