Over psoriasis

Eén op de 50 mensen heeft de huidziekte psoriasis. Lees meer over deze huidaandoening en bekijk de video.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een veel voorkomende, chronische ontstekingsziekte van de huid. In Nederland heeft ongeveer 2 tot 3% van de mensen psoriasis. Psoriasis is een auto-immuunziekte, dit betekent dat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als vreemd ziet en deze gaat aanvallen. Hierdoor kan deze huidziekte zorgen voor diverse ongemakken zoals rode plekken, huidschilfers, jeuk en pijn. Daarnaast kan de zichtbaarheid van de aandoening een psychische belasting geven. Psoriasis kan op elke locatie op het hele lichaam voorkomen. Op basis van de locatie zijn er verschillende vormen van psoriasis te onderscheiden. De mate waarin iemand psoriasis heeft (de ernst) kan enorm variëren. Sommige mensen hebben een paar kleine plekken, bij anderen zit nagenoeg het hele lichaam vol met psoriasisplekken. Niet alleen de ernst van psoriasis kan sterk variëren van persoon tot persoon, maar ook de hinder die iemand ervan ondervindt. Sommige mensen hebben weinig last, andere mensen ervaren een enorme verslechtering van hun kwaliteit van leven door klachten als jeuk, pijn, stress of schaamte. De symptomen kunnen in de tijd ook variëren, periodes van verergering (een opvlamming) worden vaak afgewisseld met periodes waarin het beter gaat met de klachten. Psoriasis is een chronische aandoening, klachten kunnen gedurende langere periodes minder aanwezig zijn, ze komen echter meestal wel weer een keer in heviger mate terug.

In de animatie hierboven ziet u de snelheid van aanmaak van nieuwe huidcellen in de normale huid en in de psoriasis huid. Normaal gesproken duurt het zo’n 28 dagen voor nieuwe huidcellen om te worden aangemaakt, uit te rijpen naar de oppervlakte en af te schilferen. Bij de psoriasishuid gaat deze vernieuwing veel sneller: in slechts een kleine week vindt de aanmaak en (door de snelheid onvolledige) uitrijping van een nieuwe huidcel plaats. Hierdoor ontstaan de typische klachten zoals de huidverdikking, schilfering en (onderliggende) ontsteking.

De naam psoriasis

Het woord psoriasis is afgeleid van het Griekse woord psore dat ‘schub’ betekent, omdat de schilferende plekken wat aan schubben doen denken. Daarom noemt men psoriasis ook weleens schubbenziekte. Er zijn gelukkig niet veel mensen meer die dat woord gebruiken. De namen van de verschillende typen psoriasis hebben te maken met de vorm waarin de psoriasis zichtbaar is of met de locatie op het lichaam waar de psoriasis zich bevindt. Psoriasis guttata betekent bijvoorbeeld ‘psoriasis in druppels’ (gutta is Latijn voor druppel; veel kleine ‘druppelvormige’ vlekjes) en psoriasis unguïum betekent ‘psoriasis van de nagels’. Er is ook een vorm van psoriasis waarbij gewrichtsklachten ontstaan: ‘artritis psoriatica’ betekent dan ook ‘psoriasis van de gewrichten’. Lees hier meer over de verschillende vormen van psoriasis. De uitspraak van het woord psoriasis kan soms ook wat problemen geven, de klemtoon ligt op de eerste i. Psoriasis dus.

 

 

HomeOver psoriasis