Ga met uw arts op zoek naar de behandeling die bij u past

Er zijn veel behandelingen om goed te kunnen leven met psoriasis. Echter is het wel zaak de juiste behandeling voor uzelf te vinden. Een professional kan helpen met het vinden van een voor u persoonlijk behandelplan.

De eerste stap van een behandeling

Een vrij logische maar essentiële stap voor de behandeling van psoriasis; maak een afspraak met uw huisarts.  Tijdens de afspraak is het goed om te onthouden; wat belangrijk is voor u, is ook belangrijk voor uw arts. Uw arts kan ook een goed advies en een juiste behandeling bieden als hij of zij een volledig beeld heeft gekregen van uw situatie. Dat is niet altijd gemakkelijk.

“Ik kon behandeld worden door mijn lifestyle een klein beetje aan te passen. Mijn aandoening is sindsdien erg verbeterd.”

Haal het beste uit uw tijd met uw arts

Een goede relatie met uw arts is een belangrijke factor in het omgaan met psoriasis. Veel mensen lopen echter tegen dingen aan die een goed contact met de arts in de weg kunnen staan. Daarnaast is het consult vaak ook nog erg kort. Maar met een goede voorbereiding kunt u het gesprek met uw arts optimaal benutten. Hoe pakt u dat aan?

Geef het aan als u iets niet begrijpt en vraag om uitleg

Tijdens een afspraak met de arts wordt er vaak veel in korte tijd besproken. Hierdoor kan het gebeuren dat u bepaalde zaken niet goed begrijpt. Aarzel niet om te vragen of uw arts het nog een keer wil uitleggen. Misschien kunt u daarnaast een afspraak maken met een verpleegkundige die alles nog eens rustig met u kan doornemen.

Bereid u goed voor op het gesprek

Laat u niet afschrikken door een volle wachtkamer. Hoewel artsen inderdaad vaak erg druk zijn, proberen zij u toch genoeg tijd te geven. Als u veel te bespreken heeft, is het misschien verstandig om te vragen of u een dubbele afspraak kunt maken. Het kan ook helpen om voorafgaand aan het gesprek een aantal vragen op te schrijven.

Spreek uw ervaringen met medicatie of uw angst voor bijwerkingen uit

Als u zorgen heeft over mogelijk bijwerkingen van de voorgeschreven behandeling vertel dit dan aan de arts tijdens het gesprek. Misschien kan uw arts direct uw zorgen wegnemen of samen met u naar een oplossing zoeken.

Voorkeur voor een vrouw of man als arts?

Het is geen enkel probleem om aan te geven dat u liever een vrouwelijke dan een mannelijke arts heeft of andersom. Juist bij huidaandoeningen is het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt, omdat kijken en voelen een belangrijk aspect is bij het bepalen van de aandoening en het evalueren van de behandelingen.

Belangrijke vragen die u kunt stellen

Als u dingen niet begrijpt over het gebruik van uw behandeling kan het nuttig zijn om een lijst met vragen op te stellen, zodat alle lastige zaken aan bod komen. U kunt bijvoorbeeld aan de volgende vragen denken:

  • Hoe moet ik mijn behandeling gebruiken?
  • Hoe vaak moet ik mijn behandeling gebruiken?
  • Hoe werkt het?
  • Hoe snel zal ik resultaat zien?
  • Hoe lang moet ik mijn behandeling gebruiken?
  • Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van mijn behandeling?
  • Kan ik deze behandeling combineren met andere geneesmiddelen?
  • Waarom is deze behandeling de meest geschikte voor mij?

Literatuur over dit onderwerp

Richards HL, Fortune DG and Griffiths CE. J Eur Acad Dermatol Venereol 2006;20:370–379
Feldman SR et al. J Am Acad Dermatol 2008;59:1009–1016

HomeGa met uw arts op zoek naar de behandeling die bij u past