Verzorgende huidproducten

Verzorgende zalven en crèmes zijn onmisbaar voor mensen met psoriasis. Deze producten zorgen ervoor dat de huid niet uitdroogt en soepel blijft. Een droge huid kan immers meer jeuk en irritatie geven.

Emollientia / indifferente zalven

Middelen zonder medicinale stoffen worden door zorgverleners ook wel emollientia of indifferente middelen genoemd. Deze producten zijn zonder recept verkrijgbaar. Deze producten zijn te koop bij apotheken, drogisterijen en de grotere online ketens. Dermatologen en apothekers zijn goed op de hoogte van deze producten en hebben veel ervaring, u kunt hen altijd vragen of ze een specifiek product kunnen aanbevelen voor de psoriasishuid of uw specifieke situatie.

Het belang van verzorgende producten

Er is een aantal redenen waarom het gebruik van verzorgende producten goed is voor uw huid:

  • de vochtbalans van uw huid kan verbeteren; deze middelen zorgen ervoor dat er minder vocht uit uw huid verdampt. Bijvoorbeeld wanneer u ze direct na het douchen aanbrengt.
  • beschermend laagje; het aanbrengen van een verzorgend product kan zorgen voor een beschermend laagje tegen invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld tegen de uitdrogende werking van airconditioning
  • de jeuk kan verminderen; wanneer de huid goed vet wordt gehouden kan dit de jeuk verminderen doordat de huid minder droog is, tevens kan een zalf of crème uit de koelkast ook nog tijdelijk verkoeling geven
  • onderhoudsbehandeling; u kunt extra ‘bijsmeren’ in plaats van of naast een medicinale behandeling op momenten dat de psoriasis heviger is

Verzorgende middelen kunnen zo vaak gebruikt worden als wenselijk is. Indien u ook een lokale behandeling volgt, dus een smeerbaar middel MET medicinale stoffen, dan is het aanbevolen om deze producten niet direct na elkaar te gebruiken.

Waarop letten bij verzorgende producten

Let op: niet iedere bodylotion is aan te bevelen voor mensen met psoriasis. De huid heeft een pH (zuurtegraad) van ongeveer 5,5 en dus kan het best gekozen worden voor een product met een huidneutrale of zure pH, waardoor de beschermende laag van de huid niet wordt aangetast. Daarnaast is het van belang bij psoriasis dat middelen bij voorkeur weinig tot geen water bevatten en een vette basis hebben zoals olie of zalf. Een zalf is een vet smeersel en bevat weinig water. Een crème is een mix van water en vet. In een lotion zit veel water. Let ook op met krachtige parfums en andere stoffen die mogelijk kunnen irriteren.

Heeft u psoriasis en wilt u er wat aan doen?

Er zijn veel behandelingen mogelijk om goed te kunnen leven met psoriasis. Psoriasis.nl helpt u al met praktische tips en veelgestelde vragen van lotgenoten. Hoe kunt u uw persoonlijke behandelplan verder invullen?

 

HomeBehandelingVerzorgende huidproducten