Ontschilferende producten

Indien de psoriasisplekken erg dik en schilferig zijn, kan er voor gekozen worden om voorafgaand aan de behandeling een ontschilferende therapie te starten. Als de schilfers weg zijn kan het middel dat op de huid gesmeerd wordt beter opgenomen worden. Er zijn diverse soorten ontschilferende producten. Bij psoriasis wordt salicylzuur het meest toegepast.

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur is een middel dat ontschilferend werkt, het is verkrijgbaar in een zalf of een gel. Er zijn verschillende concentraties mogelijk variërend van 1 tot 10%. Apothekers kunnen dit middel  gebruiken in hun eigen bereidingen. Er is ook medicatie beschikbaar waarin salicylzuur samen met corticosteroïden in een vaste combinatie is verwerkt.

Combinatie van salicylzuur en een corticosteroïd

Salicylzuur maakt de schilfers los en laat hierdoor het corticosteroïd beter in de huid doordringen. Het corticosteroïd remt de ontsteking. Deze vaste combinatie is in Nederland beschikbaar onder de merknaam Diprosalic® (met een sterk werkend corticosteroïd) en Locasalen® (met een matig sterk werkend corticosteroïd).

Hoe werkt salicylzuur?

Salicylzuur ´weekt´ de bovenste laag schilfers, de hoornlaag, van de huid los. Indien er sprake is van een dikke laag schilfering op de psoriasisplekken kan hierdoor de opname van stoffen (bv corticosteroïden) door de huid verbeteren. Bij hogere concentraties (vanaf 6%) heeft het middel ook ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

HomeBehandelingLokale psoriasisbehandelingenOntschilferende producten