Ditranol

Ditranol wordt ook wel cignoline of anthraline genoemd. Het zorgt ervoor dat huidcellen minder snel groeien en het vermindert ontstekingen.

Wat is Ditranol?

Ditranol is een synthetisch product dat voortkomt uit een plantaardig medicijn. Een behandeling met ditranol wordt vaak in het ziekenhuis toegepast. Er zijn diverse concentraties beschikbaar in Nederland in een crème onder de merknaam Psoricrème® en in een merkloze variant Ditranol crème FNA, in een merkloze variant als gel genaamd Ditranol gel en in een merkloze variant als zalf genaamd Ditranol zalf FNA. Ook wordt het soms toegepast in een speciale pasta (Zinkoxidesalicylzuurpasta FNA, ook wel Pasta Lassar genoemd).

Hoe werkt Ditranol?

Ditranol remt de celdeling en zorgt er zo voor dat de schilfering bij psoriasis wordt aangepakt. Het remt ook de ontsteking. Er zijn verschillende sterkten ditranol, van 0,25% tot 5%. De manier van behandelen verschilt per gebruikte sterkte. Ditranol wordt doorgaans in ziekenhuizen en klinieken toegepast, het wordt nog nauwelijks door patiënten in de thuissituatie gebruikt.