Corticosterïoden: hoeveel mag je smeren?

Wanneer een geneesmiddel nauwgezet gebruikt wordt zoals voorgeschreven, zal het beste behandelresultaat behaald worden. Hierbij is het niet alleen belangrijk dat er geen behandelmomenten worden overgeslagen, het is ook belangrijk dat de juiste hoeveelheid van de te smeren medicatie wordt aangebracht.

Net zoals bij het aanbrengen van anti-zonnebrandcrème, kan de lokale behandeling niet goed zijn werk doen als er te weinig van het middel wordt aangebracht. Te veel gebruiken van de medicatie is uiteraard ook niet goed.

Hulpmiddel: vingertopeenheid

Er is een internationale standaard ontworpen die mensen kunnen gebruiken om na te gaan hoeveel medicatie gesmeerd moet worden per behandelmoment: de vingertopeenheid. De internationale naam is Finger Tip Unit (FTU).

De vingertopeenheid betreft de hoeveelheid zalf die rechtstreeks vanuit de tube aangebracht kan worden op het laatste vingerkootje van een volwassen persoon.  Een vingertopeenheid komt ongeveer overeen met 0,5 gram. Hier kunt u ongeveer een oppervlak mee insmeren ter grootte van 2 volwassen handpalmen, inclusief vingers. Hieronder kunt u ter indicatie zien hoeveel vingertopeenheden zalf (met een corticosteroïd) gesmeerd dient te worden per lichaamsoppervlak.

Icoon FTU

 

 

Leeftijdhoofd & hals1 arm & 1 hand1 been & 1 voetborst & buikrug & billenhele lichaam
Volwassene2,5487740
Kind 6 tot 10 jaar22,54,53,5524,5
Kind 3 tot 5 jaar1,52333,518
Kind 1 tot 2 jaar1,51,522313,5
Baby 3 tot 12 maanden111,511,58,5

Uitzonderingen

Bovenstaande advies is gericht op het gebruik van een middel op zalfbasis. Het kan zijn dat een andere basis dan zalf iets vloeibaarder is waardoor er mogelijk net iets minder wordt aangebracht op het vingerkootje, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van een gel of crème. Vraag uw behandelend arts om advies indien u twijfelt over de hoeveelheid aan te brengen medicatie.

HomeBehandelingLokale psoriasisbehandelingenCorticosteroïdenCorticosterïoden: hoeveel mag je smeren?