Basis van lokale behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft de basis van een lokale psoriasisbehandeling. Iedere mogelijkheid heeft eigen voor- en nadelen.

Veel mensen met psoriasis geven aan een zalf te gebruiken voor de lokale behandeling van de aandoening. Echter, de ene zalf is de andere niet. Er zijn veel verschillende soorten smeersels waar de medicinale bestanddelen aan kunnen worden toegevoegd. Het type smeersel wordt het vehikel genoemd, of de galenische vorm. Vaak is het bij een bepaald medicijn mogelijk te kiezen uit verschillende galenische vormen waarin de stoffen zijn toegevoegd. Ieder type heeft eigen voor- en nadelen. De best passende vorm kan helpen bij het zo goed mogelijk gebruiken van de medicatie. Immers, het beste medicijn is het medicijn dat daadwerkelijk gebruikt wordt en niet ongeopend in het medicijnkastje blijft staan.

Gemiddelde score van verschillende smeersel bases

VehikelBasisHuiddeelSmeerbaarheidIntrekken in de huidVochtbalans huidUitwasbaarheid haren*Uitwasbaarheid kleding / beddengoed
Crèmewaterlichaam+++/-n.v.t.+/-
Emulsiewater / alcoholhoofdhuid++++/-+/-+
Hydrogelwaterlichaam++++/-++
Lipofiele gel, oleogelolielichaam / hoofdhuid++/-+
Lotionwater / alcoholhoofdhuid++++
Spray-schuim (vet)vetlichaam+++n.v.t.
Schuim (water)water / alcoholhoofdhuid+++++
Shampoowater / alcoholhoofdhuid++/-++++
Zalfvetlichaam++n.v.t.

Bovenstaand schema is samengesteld op basis van de gemiddelde beoordeling van 8 Nederlandse dermatologen (juli 2016).

*Bij moeilijker uitwasbare middelen zijn vaak uitwasinstructies verkrijgbaar, informeer hiernaar bij uw arts of apotheker.

HomeBehandelingLokale psoriasisbehandelingenBasis van lokale behandeling