HomeBehandelingLokale psoriasisbehandelingenAfgeleiden van vitamine D

Afgeleiden van vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor uw huid, uw huid maakt het zelf aan wanneer u in de buitenlucht bent. Er zijn ook lokale medicijnen waarin een afgeleide van vitamine D zit. Het gaat hierbij om calcipotriol of calcitriol.

Wat is het?

Een afgeleide van vitamine D, wordt ook wel vitamine-D-derivaat genoemd. Dit betreffen geneesmiddelen met de werkzame stoffen calcipotriol of calcitriol. Calcitriol is als een zalf in Nederland beschikbaar onder de merknaam Silkis®. Calcipotriol is in Nederland beschikbaar in een merkloze variant in een zalf. Daarnaast is het in de vorm van vaste combinatiepreparaten met een klasse-3-corticosteroïd (betamethason) beschikbaar in een zalf onder de merknaam Dovobet® en een merkloze variant en in een gel beschikbaar onder de merknamen Dovobet® Gel en Dovobet® Gel Applicator. Verder is deze vaste combinatie beschikbaar in een spray-schuim onder de merknaam Enstilar®.

Let op: medicatie met een afgeleide van vitamine D is niet hetzelfde als het slikken van vitamine-D-pillen of -druppels van de drogist. Met het slikken van extra vitamine D kunt u niet de concentratie in uw huid behalen die nodig is om voldoende werking te hebben.

Hoe werkt vitamine D?

Vitamine-D-derivaten gaan overmatige schilfering van de huid tegen, ze zorgen ervoor dat  de celdeling weer normaal wordt. Deze middelen helpen zo tegen de schilfering bij psoriasis. Tevens hebben ze een effect op de ontstekingsreactie in de huid.

 

 

Meer informatie over omgaan met psoriasis?

Psoriasis is chronisch, iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om. Meld u aan voor QualityCare™ en ontvang extra services en informatie die u hierbij kunnen ondersteunen.