Lokale psoriasisbehandelingen

Lokale geneesmiddelen worden ook wel uitwendige behandelingen genoemd. Het zijn behandelingen die direct op de huid, dus uitwendig, worden aangebracht in de vorm van een smeersel of spray-schuim. Normaal gesproken zal uw arts een lokale behandeling voorschrijven als u last hebt van milde tot matig ernstige psoriasis, of als ondersteunende behandeling in combinatie met een andere behandelvorm, zoals in combinatie met lichtbehandeling of een systemische behandeling.

Psoriasis wordt in het merendeel van de gevallen behandeld met lokale behandelingen, ook wel uitwendige behandelingen genoemd, omdat het uitwendig wordt aangebracht. Hierbij wordt volgens een voorgeschreven schema een geneesmiddel direct aangebracht op de psoriasisplekken. Dit geneesmiddel komt enkel op de plaats waar het nodig is en niet in uw gehele lichaam, zoals bij pillen of injecties.

Een vette basis bij psoriasis

Bij een lokale behandeling worden medicinale stoffen toegevoegd aan een basissmeersel. Bij psoriasis is deze basis doorgaans vet, omdat er sprake is van een droge huidaandoening. Denk hierbij aan een vette crème, een olie-gel, spray-schuim of een zalf. Lees hier meer over de verschillende basissmeersels.

Het vetlaagje dat op de huid wordt aangebracht zorgt ervoor dat het water in de huid niet of minder verdampt. Hierdoor droogt de huid minder uit. Op de behaarde hoofdhuid is een zalf moeilijker uit te wassen en voor deze locatie zijn andere vormen beschikbaar zoals een emulsie, gel, lotion, schuim of shampoo. Ook is het goed te weten dat niet alle medicatie gebruikt kan worden bij alle verschillende vormen van psoriasis. Uw arts houdt hiermee rekening in de behandelkeuze. Gebruik dan ook niet zonder overleg met uw arts psoriasismedicatie bedoeld voor een specifiek te behandelen huiddeel, ook voor een plek elders op het lichaam.

Er zijn verschillende soorten lokale behandelingen:

 

 

Heeft u psoriasis en wilt u er wat aan doen?

Er zijn veel behandelingen mogelijk om goed te kunnen leven met psoriasis. Hoe kunt u dit het best aanpakken?

HomeBehandelingLokale psoriasisbehandelingen