Lichtbehandeling middels PUVA

PUVA-behandeling is een vorm van lichttherapie die alleen in het ziekenhuis of in een kliniek gegeven kan worden. Het is een combinatie van een medicijn met lichttherapie.

Wat is een PUVA-behandeling?

PUVA is een afkorting van Psoraleen – Ultraviolet A. Het is een behandeling met kunstmatig licht waarbij specifieke UVA-stralen in combinatie met psoralenen worden gebruikt om de aangedane huid te belichten. Een PUVA-behandeling wordt ook wel een fotochemotherapie genoemd.

Hoe werkt PUVA?

UVA-stralen zijn niet krachtig genoeg voor de behandeling van psoriasis. Daarom wordt deze behandeling gecombineerd met psoralenen. Dit is een stof die de huidcellen gevoeliger maakt en de werking van UVA-stralen versterkt. PUVA remt de versnelde celdeling bij psoriasis en remt de onderliggende ontsteking in de huid. De behandeling met ultraviolet licht wordt toegepast onder begeleiding van een dermatoloog en verpleegkundigen en vindt  plaats in een dagbehandelingscentrum, een kliniek of op de afdeling dermatologie in een ziekenhuis.

Bij een PUVA-behandeling wordt een aantal uren voorafgaand aan de UVA-belichting tabletten ingenomen of gaat men in een psoraleen-bad. Doorgaans wordt een PUVA-behandeling gestart met een hele korte belichting, daarna wordt de duur van de belichting langzaam opgebouwd. Dit gaat van enkele seconden per keer tot ongeveer 20 minuten.

HomeBehandelingLichtbehandelingLichtbehandeling middels PUVA