Lichtbehandeling met UVB-stralen

UVB is de afkorting van Ultraviolet B. Dit is een vorm van lichtbehandeling die vaak in het ziekenhuis of in een kliniek wordt toegepast, maar ook thuis kan gebeuren middels speciale lampen of lichtcabines.

Wat is UVB-behandeling?

UVB-behandeling is een behandeling met kunstmatig licht waarbij specifieke UVB-stralen worden gebruikt om de aangedane huid te belichten.

Hoe werkt UVB-behandeling?

UVB- stralen remmen 2 processen die bij psoriasis belangrijk zijn. Het remt zowel de verhoogde celdeling in de opperhuid als de ontstekingsreactie die zich wat dieper in de huid bevindt. Doorgaans wordt een UVB-behandeling gestart met een hele korte belichting, daarna wordt de duur van de belichting langzaam opgebouwd. Dit gaat van enkele seconden tot maximaal 10 minuten.

Bij een UVB-behandeling stelt de arts een behandelschema op met het aantal belichtingen en de behandelperiode. Tegenwoordig is het bij veel centra mogelijk om in het weekend of in de avonduren deze behandeling te volgen, zodat mensen met een baan of andere verplichtingen het behandelschema makkelijker kunnen inpassen in hun dagelijks leven.

HomeBehandelingLichtbehandelingLichtbehandeling met UVB-stralen