Lichtbehandeling met speciale lampen voor thuis

Lichtbehandeling middels UVB-lampen wordt in klinieken en ziekenhuizen gedaan. Er zijn echter ook mogelijkheden om UVB-lampen te kopen of te huren om thuis de psoriasis te behandelen.

Lichttherapie met behulp van UVB-lampen kan ook thuis gebeuren. Een UVB-lamp is niet hetzelfde als een gezichtsbruiner of zonnebank. Het is niet aanbevolen een behandeling met een speciale UVB-lamp te combineren met het gebruik van reguliere zonnehemels of gezichtsbruiners.

Er zijn verschillende aanbieders die UVB-lampen voor thuis verkopen of verhuren. In veel gevallen dient u een verklaring van geen bezwaar door uw arts te laten ondertekenen. Dit is van belang omdat de belichting doormiddel van UVB-stralen ook risico’s met zich mee brengt. Bijvoorbeeld overbelasting van de huid door UV-stralen waardoor er kans is op het ontstaan van huidkanker. Het is dan ook aanbevolen om een aanschaf van een bepaalde UVB-lampenset voor thuis met uw arts te bespreken. Uw arts kan u dan informeren over een passend behandelritme.

Soorten UVB-lampen

Er zijn verschillende soorten UVB-lampen beschikbaar. Sommige lampen zijn zelf vast te houden, zodat men de lamp zelf boven de plekken houdt. Deze lampen zijn er ook in kam-vorm, die speciaal gericht zijn op de behandeling van de behaarde hoofdhuid. Andere lampen zijn gericht op de behandeling van handen, voeten en nagels. Bij deze lampen steekt u de hand of voet in een apparaat, legt u de hand op een apparaat of houdt u de handen of voeten er juist onder. Verder zijn er lampen verkrijgbaar op een standaard, groot en klein. Deze lampen lijken allen qua uiterlijk meer op de reguliere gerichtsbruiners en zonnehemels.

Bij gebruik van deze lampen geldt in alle gevallen: bescherm uw ogen goed, doorgaans wordt er een beschermende bril meegeleverd. Ook is het van belang dat u de gezonde huid goed beschermt tegen de UV-stralen door u goed in te smeren met antizonnebrandcrème. Overleg het gebruik van UVB-lampen altijd met uw behandelend arts.

Naast bovengenoemde behandelingen van thuis, zijn er ook nog medische hulpmiddelen inzetbaar die niet specifiek voor psoriasis zijn geregistreerd (in Nederland), maar waar wel ervaring mee opgedaan is. Uw arts kan kan u hierover informeren. Een voorbeeld hiervan is een behandeling met LED-verlichting.

 

HomeBehandelingLichtbehandelingLichtbehandeling met speciale lampen voor thuis