Skip to content

Welke invloed heeft een zwangerschap op psoriasis?

Zwanger met psoriasis

Veel vrouwen met psoriasis hebben twijfels over een eventuele zwangerschap.


Hoe kan een zwangerschap de psoriasis beïnvloeden? Kunnen de hormonale veranderingen nieuwe opvlammingen veroorzaken?

Het belangrijkste wat je moet weten is dat psoriasis in geen geval de vruchtbaarheid vermindert, ook is het niet bekend dat het afwijkingen veroorzaakt tijdens de zwangerschap, een invloed heeft op het ongeboren kind of miskramen veroorzaakt.

Waarop moet ik letten als ik geneesmiddelen gebruik?

Als je graag zwanger wilt worden, moet je letten op de geneesmiddelen die je gebruikt: sommige zijn helemaal veilig en kun je blijven gebruiken tijdens de zwangerschap, maar andere kunnen ernstige problemen veroorzaken voor jou en het ongeboren kind. Daarom moet je eerst en vooral je gynaecoloog op de hoogte brengen van je kinderwens maar ook je dermatoloog. Zij zullen beslissen welke van de producten die ze je voorgeschreven hebben je verder kunt blijven gebruiken en met welke je moet stoppen, zelfs voordat je probeert om zwanger te raken. Bepaalde geneesmiddelen blijven namelijk in het lichaam achter. Als gevolg daarvan kunnen ze mogelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Maar laat dat je niet afschrikken; er zijn genoeg alternatieve behandelopties. Het is alleen mogelijk dat je de huidige behandeling moet onderbreken, soms zelfs enkele maanden voor je begint met de pogingen om zwanger te worden en in overleg met je arts de behandeling moet vervangen door een andere, veiligere behandeling.

Heeft zwangerschap een invloed op de hevigheid van de symptomen van psoriasis?

Psoriasis is een chronische en vaak onvoorspelbare ziekte die echter geen obstakel zou mogen zijn voor je kinderwens. Er zijn verschillende mogelijkheden om negen maanden lang de vervelende jeuk en de psoriasisuitbraken onder controle te houden.

Zoals elke vrouw verschillend is, zo is elke zwangerschap dat ook. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 60% van de vrouwen met psoriasis tijdens de zwangerschap een daling zag in de vervelende symptomen van de ziekte. Dit gebeurt omdat de stijging van het hormoon oestrogeen de overactiviteit van het immuunsysteem vermindert en daarmee ook de symptomen van psoriasis.

Er is echter ook een klein percentage dat aangeeft dat de zwangerschap de symptomen van psoriasis verergerde. Als dat ook bij jou gebeurt, praat dan met je arts zodat hij je kan informeren over de manieren waarop je de symptomen kunt beheersen met de grootst mogelijke veiligheid voor jou en je baby.

Invloed van psoriasis bij zwangerschap

Denk eraan

De manieren waarop je de psoriasis behandelt, kunnen veranderen maar vergeet de drie basisregels niet die opvlammingen doorgaans onder controle houden:

  1. Hydrateer je huid dagelijks.
    Hoe dikker de crème, hoe beter. Smeer je huid vlak na het douchen in om het vocht vast te houden.
  2. Probeer stress te vermijden.
    Stress verergert vaak de symptomen. Probeer evenwichtig en gezond te eten, goed te slapen, vaak te sporten en ontspanningstechnieken zoals meditatie toe te passen.
  3. Geniet van het zonnetje
    Natuurlijk licht of lichttherapie kan helpen om de ontsteking die psoriasis veroorzaakt te verminderen. Beperk de blootstelling aan de straling en gebruik anti-zonnebrandcrème om zonnebrand te voorkomen.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER