Skip to content

Wat is psoriasis?

Psoriasis behandelingen

Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke ziekte die overmatige vermengvuldiging van de huidcellen in de bovenste laag van de huid veroorzaakt.

Eenvoudig gezegd betekent dit dat de cellen op de plekken van de huid met psoriasis om de 4-6 dagen vernieuwd worden, terwijl bij een normale huid de cellen om de 28-30 dagen vernieuwd worden.

Door deze aandoening vormen de huidcellen, keratinocyten genaamd, harde plakkaten, de psoriatische plaques, die door ons lichaam afgestoten worden in de vorm van vlokken of schilfers en die jeuk veroorzaken. De plekken die het vaakst worden aangetast zijn de ellebogen, de knieën, de hoofdhuid, het onderste deel van de rug, de handpalmen en de voetzolen.

Iedereen ervaart psoriasis op een andere manier. Dat varieert van milde symptomen, met het tijdelijk verschijnen van jeukende plaques, tot fysieke en mentale symptomen die veel ernstiger zijn.

Tot 30% van de mensen met psoriasis kan ook artritis psoriatica krijgen. Bespreek bij je volgende bezoek met je arts de gevallen waarin artritis psoriatica voorkomt en probeer hem een volledig beeld te geven van je symptomen.

Welke mensen krijgen psoriasis?

Psoriasis maakt geen onderscheid wat betreft geslacht, ras of leeftijd - hoewel het vooral vastgesteld wordt bij volwassenen van 20-35 jaar. Het is een aandoening die 2-3% van de wereldbevolking treft en kan bij om het even wie, om het even wanneer de kop opsteken. Psoriasis wordt veroorzaakt door overstimulatie van het immuunsysteem en is in geen geval besmettelijk. Je hoeft dus niet bang te zijn dat iemand je besmet heeft of dat jij het aan je dierbaren kan doorgeven. Genetische en omgevingsfactoren lijken een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling ervan.

Is het te genezen?

Psoriasis is een chronische ziekte die niet te genezen is en te herkennen is aan opvlammingen en periodes van verbetering. Er bestaan wel verschillende behandelingen die gericht zijn op het verlichten van de symptomen en ook veranderingen in levensstijl, voeding en stressbeheersing kunnen opvlammingen helpen verminderen.

Wat veroorzaakt psoriasis?

De precieze oorzaak van psoriasis blijft onbekend. Het is een complexe ziekte met meerdere mogelijke oorzaken. Er is zeker genetische aanleg bij betrokken, die echter niet noodzakelijk tot uiting komt bij alle personen die drager van de ziekte zijn. Hij wordt ‘geactiveerd’ door andere factoren, hoogstwaarschijnlijk omgevings- en psychologische factoren.

Er zijn verschillende endogene of exogene factoren, die triggers genoemd worden en die ook kunnen bijdragen tot de uitbraak van psoriasis of tot de opvlamming van de symptomen. Bepaalde soorten voedsel, zoals melkproducten, citrusvruchten, gluten en vetrijk voedsel lijken de symptomen bij sommige mensen te versterken. Stress / depressie, obesitas, alcohol en roken zijn nog enkele factoren die een uitbraak kunnen triggeren, net zoals bepaalde geneesmiddelen, overmatige blootstelling aan de zon, koud en droog weer, bepaalde virusinfecties en natuurlijk krabben, wat in bepaalde gevallen kan opluchten maar in het geval van psoriasis een vicieuze cirkel veroorzaakt van irritatie, wonden en de vorming van nog meer schilfers.

De triggers zijn voor iedereen verschillend - wat bij iemand psoriasis veroorzaakt, kan iemand anders soms helemaal niet beïnvloeden. Om te vinden wat de opvlammingen van de ziekte veroorzaakt, kan je het beste uitgebreid praten met je arts. Daarnaast kun je ook bijhouden wanneer je de opvlammingen krijgt om zelf uit te zoeken wat triggers voor jou zijn. De arts zal je alle nodige informatie geven over de aandoening en je inlichten over de veranderingen die je moet aanbrengen in je levensstijl, oplossingen geven voor de verlichting van de symptomen waar je last van hebt en uiteraard zal hij je informeren over de bestaande farmaceutische behandelingen. Psoriasis is dan misschien niet te genezen, er zijn veel manieren om ermee om te gaan en de frequentie en omvang van de symptomen te beheersen. Omdat het een chronische ziekte is, zal die waarschijnlijk heel je leven bij je blijven, daarom is het belangrijk om ze te aanvaarden en ermee te leren leven. Zo zul je de ziekte makkelijker kunnen beheersen. Je arts is hierbij je grootste bondgenoot.

Wat zijn de symptomen?

Ook al kunnen jouw ervaringen anders zijn dan wat hieronder vermeld staat, dit zijn de meest voorkomende symptomen van plaque psoriasis:

  • rode huidvlekken bedekt met witkleurige schilfers
  • een droge, gebarsten huid die makkelijk bloedt
  • jeuk, branderigheid of gevoeligheid

Psoriasis tast echter niet alleen je huid aan. Hoewel de psoriatische plaques op je huid verschijnen, kunnen de gevolgen van psoriasis veel algemener zijn.

  • De pijn en de jeuk die de plaques veroorzaken kunnen een grote impact hebben op je levenskwaliteit.
  • De emotionele impact kan groot zijn. Het feit dat je steeds uitleg moet geven over je psoriasis en te maken krijgt met mythen die erover circuleren en die door veel mensen overgenomen worden, kan psychologische gevolgen hebben.

Wees niet boos op jezelf als je het gevoel hebt dat je het niet meer aankunt. Vergeet niet dat het niet jouw fout is dat je psoriasis hebt en dat de mensen die van je houden je begrijpen.

Psoriasis is niet besmettelijk

Als er iets is wat iedereen zou moeten weten, dan is het dat psoriasis niet besmettelijk is. Mensen denken misschien dat je een huidinfectie hebt opgelopen. Fout! Je ziekte vormt geen enkel gevaar voor de volksgezondheid.

Zoals gezegd wordt psoriasis veroorzaakt door een combinatie van je genetische code en omgevingsfactoren die je immuunsysteem de aanzet geven voor een extreme reactie. Het is onmogelijk om iemand anders met psoriasis te “besmetten”.

Soorten psoriasis

Plaque psoriasis is een van de vele soorten psoriasis. Tot de andere soorten psoriasis behoren:

Nagel psoriasis

De nagels van handen en voeten kunnen aangetast worden, wat kan zorgen voor kleurverandering en verstoorde groei. Nagels met psoriasis kunnen dikker worden en de uiteinden van de nagels kunnen loslaten.

Psoriasis op de behaarde hoofdhuid

Deze vorm van psoriasis lijkt plaque psoriasis en wordt gekenmerkt door zilverwitte schilfers in het haar.

Psoriasis guttata

Deze vorm van psoriasis komt vooral voor bij jongvolwassenen en kinderen. Ze wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. Psoriasis guttata zorgt voor kleine, druppelvormige wonden bedekt met schilfers die minder dik zijn dan gewone plaques. Ze kan één keer of verschillende keren de kop opsteken.

Psoriasis inversa

Dit soort van psoriasis komt gewoonlijk op bepaalde plekken voor zoals de oksels, de lies, de zone onder de borsten of rond de geslachtsorganen en wordt gekenmerkt door een gladde en rode huid met vochtophopingen. Ze wordt erger ten gevolge van wrijven en zweten.

Psoriasis pustulosa

Deze vorm van psoriasis wordt gekenmerkt door het ontstaan van witte blaasjes omgeven door een rode huid. Ze kan misschien lijken op een huidinfectie, maar dat is ze niet! Het gaat om een andere soort van overreactie van het immuunsysteem. Psoriasis pustulosa kan op overal op het lichaam voorkomen.

Erythrodermische psoriasis

Dit is de minst vaak voorkomende soort psoriasis. Erythrodermische psoriasis kan het hele lichaam bedekken met een rode exfoliërende uitslag die jeuk en een hevig branderig gevoel veroorzaakt. Als je aan deze vorm van psoriasis lijdt, moet je regelmatig contact opnemen met je arts en je behandeling goed volgen.

Het belang van de behandeling

Het vinden van de geschikte behandeling voor je psoriasis alsmede enige aanpassing in je levensstijl zijn de sleutel tot het beheersen van je ziekte. Het is aan te raden om regelmatig een dermatoloog te bezoeken en de behandeling met hem/haar te bespreken. Denk niet omdat je al lang psoriasis hebt dat er geen innovatie in psoriasis medicijnen is. Werk met je arts samen en stel samen doelen die je zullen helpen om na een vooraf afgesproken periode te evalueren of de gevolgde behandeling werkt voor jouw geval van psoriasis, hoe je lichaam reageert op opflakkeringen en hoe je je voelt.

Bespreek het met je dermatoloog

Aarzel zeker niet om raad te vragen aan je dermatoloog. Er wordt continu onderzoek gedaan en er komen steeds nieuwe behandelingen bij. Zorg ervoor dat je door je arts geïnformeerd wordt over alle nieuwe ontdekkingen en behandelingen. En als je niet tevreden bent over de behandeling die je volgt, wees dan eerlijk tegen je dermatoloog en vertel hem/haar wat je stoort aan de behandeling en wat je precies zoekt. Hou er rekening mee dat de meeste mensen met psoriasis baat hebben bij een combinatie van behandelingen.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER