Skip to content

Voorkom verergering van psoriasis in de huidplooien

Houd de huidplooien droog bij psoriasis

Veelvoorkomende symptomen en voorzorgsmaatregelen

In de huidplooien, zoals in de oksels en onder de borsten, is de huid gevoeliger en dunner dan op andere plekken. Wrijving en zweten kunnen een oorzaak zijn van de meest voorkomende psoriasisirritaties.
Op plaatsen waar de huid minder contact heeft met de lucht kan die warm en vochtig worden. Dat verhoogt de kans op een schimmelinfectie - zeker op plekken die meer zweten, zoals de oksels, de zone onder de borsten en de lies.

Probeer zo vaak mogelijk wijde, comfortabele kleding te dragen. De beste stoffen zijn katoen of mengsels met veel katoen.

Voorzorgsmaatregelen

Probeer je aandoening te beheersen door de huidplooien zo droog mogelijk te houden, zelfs als de psoriasis weggetrokken is. Je moet er ook voor zorgen dat je deze plekken zacht wast en ze daarna voorzichtig afdept. Indien nodig kun je papieren tissues gebruiken om er zeker van te zijn dat de kleinere plooien volledig droog zijn.
Probeer om losse, comfortabele kleding te dragen. De beste stoffen zijn katoen of mengsels met veel katoen. Vrouwen kunnen ook vermijden om beugelbh’s te dragen omdat die het zweten kunnen bevorderen.

Hou het droog en comfortabel

In het geval van psoriasis in de schaamstreek - rond de geslachtsorganen en de anus en rond de billen - kan het een goed idee zijn om je op warme dagen vaker te wassen. Denk eraan om nadien de plooien van de geslachtsorganen en de billen grondig te drogen.
Draag comfortabel, katoenen ondergoed. Vermijd zoveel mogelijk strakke (spijker-)broeken. Het is beter om geen synthetische materialen direct op de huid te dragen omdat je daarvan gaat zweten. Voor mannen zijn boxershorts te verkiezen boven slips omdat ze lucht doorlaten.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER