Skip to content

Hoe kun je een opvlamming van psoriasis beperken?

Psoriasis triggers beheersen

Hoe kun je triggers van een opvlamming voorkomen?

Er zijn, naast de verschillende behandelingen voor de symptoombestrijding, bepaalde eenvoudige veranderingen in je levensstijl die je kunnen helpen om de gevolgen van de aandoening tot een minimum te beperken.

Let op een gezond lichaamsgewicht

De meeste wetenschappelijke studies tonen geen beslissende samenhang aan tussen voedingspatroon en psoriasis of artritis psoriatica. Als je psoriasis hebt, bevelen artsen meestal een gebalanceerde voeding aan die het risico op hartkwalen, diabetes en andere gerelateerde ziekten tot een minimum beperkt.
Personen met obesitas hebben meer kans op psoriasis inversa - psoriasis in de huidplooien - wat bijzonder pijnlijk en ongemakkelijk kan zijn. Het behoud van een gezond lichaamsgewicht zal je helpen om je zowel lichamelijk als mentaal gezond te voelen en het kan helpen om het risico op gerelateerde ziekten als diabetes en hartkwalen tot een minimum te beperken.

Als je de juiste behandeling krijgt en de triggers kent die de ziekte verergeren, kun je de symptomen onder controle krijgen.

Levensstijl aanpassen psoriasis

Drink met mate

De consumptie van drank heeft in zijn algemeenheid een negatieve impact op de psoriasis, Probeer dus de hoeveelheid alcohol te beperken tot een minimum.

Probeer roken te vermijden

Roken kan ook een psoriasistrigger zijn. Volgens studies komt gelokaliseerde psoriasis pustulosa aan handen en voeten mogelijk vaker voor bij mensen die roken of die in het verleden gerookt hebben. Hoewel nog niet is aangetoond dat roken een oorzaak van psoriasis is, suggereren de gegevens dat er een verband kan bestaan tussen roken en de verergering van psoriasis.

Psoriasis is een levenslange aandoening, maar met de juiste behandeling en hulp en met kennis van de triggers die de ziekte verergeren, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER