Skip to content

Soorten psoriasis

Verschillende soorten psoriasis

Begrijp meer over je aandoening

We hebben de neiging om psoriasis als één enkele ziekte te beschouwen, maar in werkelijkheid zijn er verschillende soorten.

Plaque psoriasis

Dit is de meestvoorkomende vorm, die ongeveer 80% van de psoriasisgevallen uitmaakt. Het kan zich op elke plek van het lichaam ontwikkelen, maar meestal komt het voor op de ellebogen, de knieën, de rug en de behaarde hoofdhuid. De symptomen omvatten verhoogde, rode plaques bedekt met zilverkleurige schilfers die regelmatig verdwijnen.

80% van de mensen die aan psoriasis lijden, hebben plaque psoriasis.
 
Alle mensen met psoriasis Plaque psoriasis

Psoriasis op de behaarde hoofdhuid

Tussen de 50% en de 80% van de mensen met psoriasis heeft deze aandoening, die in wezen hetzelfde is als plaque psoriasis. Psoriasis op de behaarde hoofdhuid varieert van heel mild (met alleen lichte schilfering) tot heel ernstig. Het is mogelijk dat er sprake is van dikke, korstvorminge plaques die de hele behaarde hoofdhuid bedekken en zich verder uitbreiden naar het voorhoofd, de nek en de zone rond de oren.

50% tot 80% van de mensen met psoriasis hebben last van psori-asis op de behaarde hoofdhuid
 
Alle mensen met psoriasis Psoriasis op de behaarde hoofdhuid

Psoriasis guttata

Ongeveer 10% van de mensen met psoriasis lijdt aan deze soort -voornamelijk kinderen en adolescenten- die verschijnt in de vorm van kleine rode schilferende stipjes die lijken op druppels rood water op het lichaam. Psoriasis guttata wordt vaak veroorzaakt door keelontsteking, waar een bepaald soort bacteriën (streptokokken) bij betrokken zijn. Bij milde gevallen kan de ziekte zonder behandeling verdwijnen. De voorkeur gaat uit naar lokale therapie maar lichttherapie kan ook effectief zijn. Orale geneesmiddelen of injecties worden enkel in ernstige gevallen gebruikt. Psoriasis guttata kan uitgroeien tot plaque psoriasis (wat de meestvoorkomende vorm van psoriasis is).

Ongeveer 10% van de mensen met psoriasis lijdt aan psoriasis guttata
 
Alle mensen met psoriasis Psoriasis guttata

Psoriasis pustulosa

Minder dan 5% van de mensen met psoriasis krijgt te maken met het pustulair type van de ziekte. Het kan zich manifesteren als een complicatie van plaque psoriasis, door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of ten gevolge van het abrupt stoppen met een behandeling die voor een lange periode ononderbroken gevolgd werd. Bij psoriasis pustulosa worden de plaques gekenmerkt door blaasjes, puistjes vol etter, waardoor vooral de handen en voeten aangetast worden. Ook psoriasis pustulosa is niet besmettelijk.

Psoriasis is een naam die een reeks verschillende aandoeningen omvat. Meer informatie over elke soort psoriasis kan je helpen om je symptomen beter te begrijpen.

 

Psoriasis inversa

Deze soort komt minder vaak voor en manifesteert zich gewoonlijk in de oksels, de lies, onder de borsten en in andere huidplooien, rond de geslachtsorganen en de billen. Het verschijnt in de vorm van dieprode, gladde huidplekken rond de huidplooien, die barstjes in de huid kunnen veroorzaken en scheurtjes aan de randen ervan. Het kan verergeren door zweet en door wrijving van de huid.

Artritis psoriatica

Ongeveer 30% van de mensen met psoriasis krijgt ook artritis psoriatica. De symptomen van artritis psoriatica zijn pijn, stijfheid en zwelling in en rondom de gewrichten. Het verschijnt het vaakst bij mensen tussen 30 en 50 jaar oud. De factoren die mogelijk een invloed hebben op het uitbreken van de ziekte kunnen zowel genetische als omgevingsfactoren zijn. De behandeling van artritis psoriatica is vergelijkbaar met die van reumatoïde artritis.

Ongeveer 30% van de mensen met psoriasis krijgt ook artritis pso-riatica
 
Alle mensen met psoriasis Artritis psoriatica

Erythrodermische psoriasis

Deze soort komt zelden voor en kan het lichaam bedekken met rode, schilferende psoriasisplekken. Het is één van de meest ernstige vormen van psoriasis en kan levensbedreigend zijn omdat het de integriteit van de beschermende barrière van grote delen van de huid in gevaar kan brengen.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER