Skip to content

Psoriasis op het hoofd: hoe verzorg je je haar?

Psoriasis op de hoofdhuid

Symptomen en voorzorgsmaatregelen

Het soort psoriasis dat de behaarde hoofdhuid aantast, kan ook de oren, de zone boven en achter de oren, de oorlellen, de nek, het voorhoofd en de haarlijn aantasten.

Haarverzorging en psoriasis

Als er psoriasis voorkomt op de behaarde hoofdhuid, dan is het belangrijk om de hoofdhuid met speciale aandacht te verzorgen. Probeer niet te krabben en van de psoriatische plaques af te blijven. Was en droog je haar voorzichtig. Als je een haardroger gebruikt, zet die dan op de koude of minder warme stand en hou hem op minstens 30 cm afstand van je hoofd. Denk eraan om de zone achter je oren en de beide kanten van de oorlellen grondig te drogen. Het borstelen of kammen van de haren moet heel voorzichtig gebeuren om te voorkomen dat de symptomen van de psoriasis verergeren. Gebruik een borstel met zachte, natuurlijke haren en geen harde plastic borstel, vermijd ook het gebruik van krulspelden die aan de haren trekken en de hoofdhuid doen uitdrogen.

Gebruik een borstel met zachte, natuurlijke haren en geen plastic borstel, vermijd ook het gebruik van krulspelden die aan de haren trekken en de hoofdhuid uitdrogen.

Wat voor kapsel kiezen?

Misschien vraag je je af wat voor kapsel praktisch is voor jou. Een kort kapsel kan comfortabel en praktisch zijn als je ernstige plaques op je behaarde hoofdhuid hebt. Ook is het beter om kapsels te vermijden die aan de haren trekken zoals bij getoupeerd haar of strakke paardenstaarten. Als je een opvlamming van psoriasis hebt op je behaarde hoofdhuid, kun je het best wachten om een permanent te laten zetten of je haar te verven tot de psoriatische plaques genezen zijn. En denk eraan, als je naar de kapper gaat, om het personeel eraan te herinneren je haar met bijzondere zorg te behandelen.

Hoe een staart maken?

Deze content bevat de ideeën van Jude, een blogster uit Schotland die zelf psoriasis op haar hoofdhuid heeft en tips wil geven voor dagelijkse uitdagingen. Vraag voor psoriasis en de behandeling ervan altijd raad aan je arts of aan een gekwalificeerde persoon zoals je apotheker.
Wie psoriasis op de behaarde hoofdhuid heeft, kan het gevoel hebben dat er niet veel mogelijkheden zijn om een staart te maken in je haar. Psoriasis kan zich verder verspreiden dan de haarlijn, op het voorhoofd, de nek of de oren. Daarom is een staart maken misschien de enige manier om irritatie te vermijden, ook al wordt de psoriasis zo zichtbaar.

Hieronder geeft Jude ons enkele eenvoudige maar doeltreffende tips.

Lage paardenstaart

Tip 1 - De voorbereiding is het halve werk

Het is heel belangrijk om geschikte (biologische of natuurlijke) producten te gebruiken en je haar correct voor te bereiden. Als je een verkeerde shampoo of conditioner of zelfs verkeerde elastiekjes voor je haar gebruikt, kunnen die de psoriasis verergeren.

Gebruik daarom een shampoo die je arts je aanraadt. Als je je haar wilt vastbinden, maak dan een lage losse staart met een elastiekje dat niet hard aan je haar trekt, zodat er zo min mogelijk druk op je hoofdhuid uitgeoefend wordt. Op die manier jeuken de plaques minder en bijgevolg zul je ook minder drang voelen om eraan te krabben.

Een staart dragen met psoriasis op de hoofdhuid

Tip 2 – let op bij het gebruik van stylingproducten

Zorg ervoor dat je niet te veel stylingproducten gebruikt voor je haar. Overmatig gebruik zou nog meer irritatie aan je hoofdhuid kunnen veroorzaken. Als je haar moeilijk te temmen is, probeer dan om natuurlijke producten te gebruiken.

Tip 3 - Kies voor een losse staart

Voor een bijzondere gelegenheid of als je het beu bent om je haar steeds los de dragen, ga dan voor een losse staart in plaats van een strakke, want dat heeft twee voordelen:

  1. Je verbergt op een eenvoudige en mooie manier de zichtbare psoriasisplekken.
  2. Je voorkomt irritaties als gevolg van een strakke staart, zoals een branderig en jeukend gevoel. En omdat een strakke haargrip meestal gepaard gaat met het gebruik van stylingproducten voor een beter resultaat, vermijd je op die manier nog een andere ‘kwelling’ voor je haar.

Als je naar een feest moet, zoals een huwelijk, en je iets speciaals wil doen, maak dan een losse vlecht en laat een paar toefjes eruit hangen. Als je een opflakkering van psoriasis hebt en je die nog meer wil verbergen, kies dan voor grote accessoires en clips in je haar.

Tip 4 - Laat het werk voor je doen door een professionele kapper

Als je besluit om een professionele kapper te bezoeken, dan weet die zeker hoe hij iets indrukwekkends kan maken zonder je hoofdhuid te irriteren of te schaden, als je hem dat vraagt. Leg de kapper uit op welke plekken je psoriasis hebt en welke producten irritatie kunnen veroorzaken, als je dat weet. Dat zal de kapper helpen om iets te maken wat bij je past en de psoriatische plaques op meesterlijke wijze te verbergen zonder extra irritatie te veroorzaken, zodat je zorgeloos kunt genieten van je avond uit!

Dit waren de tips van Jude! We hopen dat ze je helpen met je haarstijl voor elke dag en voor een avond uit.

Je kunt altijd bij je arts terecht

Wat we hier schrijven, kan je zeker helpen bij de alledaagse dingen. Maar zoals altijd is je arts de meest geschikte persoon om je raad te geven over de verzorging van je hoofdhuid en over de verschillende behandelingsmogelijkheden van psoriasis. Je arts kan je ook helpen met eventuele algemene vragen die je hebt over het gebruik van haarverzorgingsproducten in combinatie met je voorgeschreven behandeling.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER