Skip to content

Psoriasis aan handen en nagels

Psoriasis op handen en nagels

Veelvoorkomende symptomen en voorzorgsmaatregelen

Psoriasis kan ook op je handen en nagels voorkomen, wat het leven niet gemakkelijker maakt.

Psoriasis aan handen en nagels is soms moeilijk om mee om te gaan. De schilfers zijn meestal duidelijker zichtbaar dan op andere plekken van het lichaam of de behaarde hoofdhuid. Daarnaast spelen handen ook een heel belangrijke rol bij relaties – zoals handen schudden bij sociale of professionele activiteiten.

Veelvoorkomende symptomen van psoriasis op handen en nagels

Psoriasis kan voorkomen op de bovenkant van de handen maar zie meestal op de handpalmen. Als de binnenkant van je hand aangetast wordt, barst de huid heel gemakkelijk, waardoor er bacteriën kunnen binnendringen. Dit kan een vicieuze cirkel van ontstekingen en infecties veroorzaken.
In ongeveer de helft van de gevallen tast psoriasis aan de handen ook de nagels aan.

  • Putjes in de nagels zijn het meest voorkomende kenmerk.
  • De nagels kunnen ook wit en dik worden. Als gevolg van de droogheid kunnen er ook lijnen gevormd worden over de lengte van de nagel.
  • Als de nagelriemen aangetast worden, kunnen ze mogelijk niet meer functioneren als beschermende barrière.
  • De ontsteking kan zich ook uitbreiden onder de nagels.

In ongeveer de helft van de gevallen tast psoriasis aan de handen ook de nagels aan.

Mogelijke behandelingen en voorzorgsmaatregelen

Als voorzorgsmaatregel kun je bewegingen vermijden die herhaaldelijk wrijven van de handen veroorzaken. Zo kan bijvoorbeeld een activiteit zoals handwerk psoriasis op de handen verergeren. In ongeveer de helft van de gevallen tast psoriasis aan de handen ook de nagels aan. Bespreek psoriasis aan handen en nagels en de nieuwste behandelingsmogelijkheden met je arts. Je kunt hulp vragen over hoe je er het beste mee om kunt gaan en informeren naar eenvoudige voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Je arts kan ook voorstellen om handschoenen te dragen om je handen te beschermen tegen vuil, chemische stoffen of vloeistoffen. Als je arts je voorstelt om handschoenen te dragen, is het belangrijk om die vaak te vervangen en ze niet voortdurend te dragen omdat de huid geventileerd moet worden om te genezen.
Hou er rekening mee dat bepaalde rubberen handschoenen harde chemicaliën bevatten die reacties kunnen veroorzaken. Als de handschoenen irritatie of zweethanden veroorzaken, probeer dan om eronder dunne katoenen handschoenen te dragen.

Zorg goed voor je handen en nagels

Als je psoriasis hebt aan je nagels, probeer ze dan zo droog mogelijk te houden. Probeer telkens als je je handen wast je vingertoppen te drogen met een papieren zakdoekje om het vocht op te nemen dat anders onder de nagels zou kunnen dringen.

Houd je nagels kort. Lange nagels zijn vatbaarder voor infecties. Gebruik liever een nagelknipper dan een schaar. Je kunt je nagels beter niet vijlen. Wees altijd heel voorzichtig als je je nagels verzorgt en zeker als je de nagelriemen (velletjes) afknipt.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER