Skip to content

Psoriasis aan benen en voeten. Hoe krijg je het onder controle?

Psoriasis op je voeten

Veelvoorkomende symptomen en oplossingen

Psoriasis kan zich anders uitten op elk lichaamsdeel. Spreek met je arts over je psoriasis, hij kan je de geschikte behandeling voorstellen en je helpen om de ziekte te beheersen.

Symptomen en beheersing van psoriasis aan de benen

Bij psoriasis op de benen hebben de plekken normaal gezien een ovale vorm maar ze kunnen ook een onregelmatige vorm hebben. Soms groeien verschillende plekjes samen en vormen ze één grotere plek. De plekken op de scheenbenen en de knieën veroorzaken vaak hevige jeuk. Als de psoriatische plekken zich bij schanierpunten van de gewrichten bevinden, kunnen er scheuren in verschijnen. Je moet extra voorzichtig zijn met die plekken en eraan denken dat het helpt als die plekken altijd gehydrateerd zijn.

Het is mogelijk dat je op sommige delen van je lichaam hardnekkige plekken hebt, voornamelijk op de benen. Soms wordt ervoor gekozen om die moeilijke plekken onder controle te krijgen met behulp van lokale behandelingen. Uw arts is op de hoogte van alle mogelijke behandelingen; vraag er gerust naar bij uw volgende bezoek.

Hoge temperaturen of langdurig rechtstaan kan zwelling van de aderen in de benen veroorzaken, waardoor de huid nog meer pijn doet.

Symptomen en controle van psoriasis op de voeten

De hyperkeratotische vorm van psoriasis komt vaak voor op de voeten (en handpalmen). De wonden kunnen duidelijk begrensd zijn of eerder diffuus. Vaak worden de voetzolen/handpalmen aangetast, evenals de zijkanten van teen- en vingernagels.

Een andere soort is de zogenaamde psoriasis pustulosa. Bij deze vorm van psoriasis veroorzaken een reeks kleine blaasjes (met of zonder schilfering, roodheid en korstvorming) vervelende wonden op de voetzolen (of handpalmen). Ook al kunnen de blaasjes besmettelijk lijken, in werkelijkheid zijn ze dit niet. De voetzolen kunnen gevoelig worden en lopen kan erg pijnlijk zijn.

Het probleem kan verergeren bij personen die platvoeten hebben, groot of zwaar zijn of die een beroep hebben waarbij ze veel en lang moeten staan.

Verzorging van de voeten

Een goede dagelijkse hygiëne is van cruciaal belang bij psoriasis aan de voeten. Schoenen moeten licht en comfortabel zijn. Kies schoenen die de voeten fris en droog houden en die luchtdoorlatend zijn.

Probeer inlegzolen van schuimkunststof, kurk of silicone, die de druk op de huid verlichten. Je kunt ook inlegzolen uit polymeren gebruiken, die de schokken absorberen en de huid beschermen tijdens het genezen. Vermijd puntige schoenen en schoenen van synthetische materialen.

In de winter moeten de voeten warm gehouden worden, vooral als je een slechte bloedcirculatie in de onderste ledematen hebt en je vaak last hebt van koude voeten. In de zomer wordt een dagelijks voetbad aanbevolen.

Bespreek het met je dermatoloog

Aarzel zeker niet om raad te vragen aan je dermatoloog. Er wordt voortdurend onderzoek gedaan en er komen steeds nieuwe behandelingen bij. Zorg ervoor dat je door je arts geïnformeerd wordt over alle nieuwe ontdekkingen en behandelingen. En als je niet tevreden bent over de behandeling die je volgt, wees dan eerlijk tegen hem/haar en vertel hem/haar wat je stoort aan de behandeling en wat je precies zoekt. Hou er rekening mee dat de meeste mensen met psoriasis baat hebben bij een combinatie van behandelingen.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER