Skip to content

Wat zijn de mogelijke behandelingen van psoriasis?

De juiste psoriasis behandeling voor jou

De juiste behandeling voor jou

Als je voor het eerst van je arts hoort dat je psoriasis hebt, is dat soms moeilijk te aanvaarden. Misschien voel je opluchting als je hoort dat je ziekte te behandelen is, maar het is ook mogelijk dat je in shock bent, angst, twijfel of irritatie voelt.
Je zult zeker erg met je aandoening bezig zijn. Wat je eerst en vooral moet weten, is dat er verschillende soorten psoriasis bestaan, die verschillende delen van het lichaam op een andere manier aantasten.

Een andere veelgestelde vraag is in welke mate deze aandoening je leven zal beïnvloeden, maar die vraag is moeilijk te beantwoorden.
Jouw ervaring met psoriasis kan ofwel met de lichte symptomen zijn: het tijdelijk verschijnen van psoriasisplekken (ook wel plaques genoemd) en jeuk, ofwel met ernstigere lichamelijke symptomen. Waar je je ook op deze schaal bevindt, het is belangrijk om er de controle over te krijgen en om positief te blijven.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een aandoening die te maken heeft met een overmatige vermenigvuldiging van de huidcellen. Foute signalen van het immuunsysteem veroorzaken de vorming van nieuwe huidcellen in enkele dagen in plaats van enkele weken.
De overmatige vermenigvuldiging van de huidcellen doet psoriasisplekken ontstaan. De plekken hebben drie belangrijke kenmerken: schilfering, dikte en ontsteking (roodheid). Het is belangrijk om te benoemen dat deze versnelde celvermenigvuldiging in geen geval kanker is.
Tot 30% van de mensen met psoriasis kunnen ook artritis psoriatica krijgen. Als je denkt dat je psoriasis hebt, bespreek het met je arts en vertel hem welke symptomen je hebt.

Wat veroorzaakt psoriasis?

De precieze oorzaak van psoriasis blijft onbekend. Het is een complexe aandoening met verschillende mogelijke oorzaken, die te maken kunnen hebben met de genen, het immuunsysteem, de omgeving en de psychologie. Die factoren veranderen de manier waarop de huidcellen functioneren en versnellen het ritme waarmee ze aangemaakt en afgebroken worden.

Het belangrijkste wat je moet weten, is dat psoriasis niet besmettelijk is. Niemand heeft je ermee besmet en je kunt ook niemand besmetten als je anderen aanraakt, in hetzelfde zwembad zwemt als anderen en ook niet via nauw contact.

Is het een zeldzame ziekte?

Iedereen kan psoriasis krijgen. Het komt even vaak voor bij mannen als vrouwen en wereldwijd krijgt ongeveer 2-3% van de bevolking ermee te maken.
Psoriasis kan op elke leeftijd optreden, maar bij de meesten gebeurt dat op de leeftijd van 20-35 jaar. In 75% van de gevallen breekt psoriasis uit voor de leeftijd van 40 jaar. Maar het is ook mogelijk dat de ziekte optreedt tijdens de kinderjaren of de derde leeftijd.

Actieve controle

Psoriasis is een levenslange aandoening maar het is tegenwoordig mogelijk om de ziekte onder controle te krijgen. Het is daarom aan te raden om zoveel mogelijk kennis op te doen over psoriasis, zodat je de nodige informatie hebt om de ziekte op de best mogelijke manier te beheersen. Je kunt beginnen met te leren wat de aandoening is, wie ermee te maken krijgt en waardoor het veroorzaakt wordt. Psoriasis is een levenslange aandoening, maar hoe sneller je de nodige informatie inwint, hoe sneller je er controle over kunt krijgen en de invloed van psoriasis op je leven tot een minimum kunt beperken.

Gebruikelijke behandelingen zijn:

  • Lokale behandelingen

    die rechtstreeks op de huid worden aangebracht en door de arts voorgeschreven worden. Ze omvatten: plaatselijk aan te brengen steroïden, vitamine D3-analogen en gecombineerde producten met vaste dosis.
  • Systemische behandelingen

    die niet rechtstreeks op de huid worden aangebracht maar op een andere manier toegediend worden, hetzij in de vorm van tabletten, hetzij in de vorm van injecties. Ze omvatten immunosuppressiva, cytotoxische geneesmiddelen en orale retinoïden. Een speciaal soort systemische behandelingen zijn de zogenaamde biologische geneesmiddelen (biologics) die zich richten op specifieke eiwitten in het immuunsysteem.
  • Voorgeschreven lichttherapie

    die een reeks behandelingen omvat met een soort straling die ultraviolette straling of uv-straling genoemd wordt.

Behalve de voorgeschreven behandelingen gebruiken mensen met psoriasis ook verschillende soorten producten die helpen om de huid lokaal gehydrateerd te houden. Deze producten kunnen bepaalde symptomen van psoriasis verminderen. Ze omvatten: hydraterende (of verzachtende) badoliën / doucheoplossingen, keratolytica (zoals salicylzuur) en zepen op basis van koolteer.

Behandeling van psoriasis

Iedereen behandelt psoriasis op een andere manier en de keuze van de behandeling moet gebaseerd zijn op een gesprek met je arts.
Een behandeling die werkzaam is bij de ene persoon, kan ongeschikt zijn voor een andere. In bepaalde gevallen kan een behandeling, die in het verleden goed werkte bij iemand, later niet meer de juiste keuze zijn voor diezelfde persoon.
Werk dus samen met je arts om de behandeling te vinden die geschikt is voor jou.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER