Skip to content

Waarom krijg je psoriasis?

Indentificeer je psoriasis prikkels

Veelvoorkomende oorzaken en triggers

Hoewel de precieze oorzaak van psoriasis onbekend blijft, lijken genetische en omgevingsfactoren een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling ervan.
Studies tonen aan dat de kans dat iemand psoriasis krijgt 10% is als een van de ouders de aandoening heeft en dat dit percentage stijgt naar 50% als beide ouders de ziekte hebben. Niet iedereen die de psoriasis-genen erft, ontwikkelt echter de ziekte. Endogene of exogene factoren, die triggers genoemd worden, kunnen ook bijdragen tot de uitbraak van psoriasis of tot de opflakkering van psoriatische plaques.

De triggers verschillen van persoon tot persoon - wat bij de ene psoriasis veroorzaakt kan iemand anders soms helemaal niet beïnvloeden.

Exogene factoren

Tot de exogene factoren behoren psychologische druk en verwondingen aan de huid.

Psychologische druk

Studies hebben aangetoond dat overmatige stress de eerste uitbraak van de ziekte kan veroorzaken, maar ook bij al bestaande psoriasis de symptomen voor lange tijd kan verergeren. Omdat psoriasis een zichtbare huidziekte is, kan dit negatieve gevolgen hebben voor het sociale en emotionele leven, iets wat op zich onzekerheid en stress veroorzaakt. Er zijn bepaalde eenvoudige technieken die je kunnen helpen om van mentaliteit te veranderen en je stressniveau te beheersen.

Aarzel niet om met je arts te spreken over je zorgen of de stress die je misschien voelt.

Als je denkt dat stress een belangrijke verergerende factor van je psoriasis is, raadpleeg dan je arts. Hij/zij kan je helpen met stressbeheersingstechnieken. Hij/zij kan je ook handvatten geven die je kunt uitproberen om je stressniveau laag te houden of je doorverwijzen naar een specialist.

Externe psoriasis prikkels

Verwondingen aan de huid

Tot de exogene factoren behoren ook verwondingen aan de huid, zoals zonnebrand, vaccinaties en schaafwonden. Deze reactie op de verwonding noemt men het ‘Koebner-fenomeen’, dat zijn naam ontleent aan een arts uit de 19e eeuw, die vaststelde dat hij nieuwe psoriatische plaques kreeg op plekken waar hij gebeten was door zijn paard. Andere huidverwondingen en aandoeningen waarvan bekend is dat ze psoriasis activeren (induceren) zijn: scheren, bijtwonden, blauwe plekken, wrijving of luieruitslag, acupunctuur, chemische irritatie of het aanbrengen van plakband op de huid, tatoeages, blaasjes, dermatitis, blaren, vitiligo en schurft.

Endogene factoren

De endogene factoren omvatten emotionele stress en bepaalde geneesmiddelen - zoals lithium, bètablokkers, corticosteroïden en antimalariamiddelen. Bepaalde infecties, vooral de bacteriële streptokokkeninfectie, kunnen eveneens psoriasis activeren.

Bespreek het met je dermatoloog

De triggers zijn voor iedereen verschillend - wat bij de ene psoriasis veroorzaakt, kan iemand anders soms helemaal niet beïnvloeden. Om te vinden wat de opflakkeringen van de ziekte veroorzaakt, kan je best uitgebreid praten met je arts. De arts heeft de nodige ervaring om mogelijke triggers van psoriasis te bepalen en je oplossingen te bieden voor de verzachting van de symptomen.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER