Skip to content

Psoriasis: Welke behandelopties zijn er?

Verschillende psoriasis behandelingen

Wat zijn de behandelopties en hoe werken ze?

Er zijn verschillende opties voor de behandeling van psoriasis en de verlichting van de symptomen ervan. Je arts kan je helpen om de geschikte behandeling voor jou te vinden, want iedere patiënt heeft een andere therapie nodig.

De verschillende behandelingen behoren tot afzonderlijke categorieën.

 
Lokale behandelingen
Deze omvatten producten die op de huid aangebracht worden, zoals crèmes, gels, sprayschuim of zalven

Lokale behandelingen

Lokale behandelingen zijn therapieën die rechtstreeks op de huid aangebracht worden – gewoonlijk in de vorm van een crème, gel, spray-schuim of zalf. Gewoonlijk zal de arts je in het begin, als je aan milde tot matige psoriasis lijdt, een lokale behandeling voorschrijven. Als ze correct gebruikt worden, helpen lokale behandelingen veel patiënten. De basisvoorwaarde voor een succesvolle lokale behandeling is dat de patiënt zich aan de instructies van de arts houdt en geduld heeft om te wachten op zichtbare resultaten, omdat er tijd nodig is voordat een preparaat de toestand van de huid kan verbeteren.

Lokale corticosteroïden: Corticosteroïden kunnen helpen de schilfers te laten verdwijnen en zorgen voor een vermindering van het oedeem, de irritatie, de roodheid en de jeuk. Ze zijn onder verschillende handelsnamen beschikbaar en verschillen op het gebied van sterkte en het gehalte aan corticosteroïden. Hoe sterker de werking van een preparaat, hoe voorzichtiger je moet zijn bij een langdurige behandeling. De arts bepaalt hoe lang een lokale behandeling toegepast dient te worden. Gewoonlijk mogen sterke steroïden niet voor lange periodes dagelijks gebruikt worden. Als dit gebeurt, moet je bij je arts te rade gaan voor je met de therapie stopt. Een abrupte onderbreking kan leiden tot een terugslageffect met een acute verergering van de psoriasis.

  • Lokale behandelingen: Alleen of in combinatie dragen ze bij tot het vertragen van de overmatige vermenigvuldiging van de huidcellen, het verminderen van de psoriasisplekken, het verdwijnen van de schilfers, het verminderen van het oedeem, de roodheid en de jeuk.
  • Andere preparaten breken de buitenste laag van de huid (hoornlaag) af. Vaak worden ze in combinatie met andere behandelingen gebruikt en helpen ze om de schilfers sneller te laten verdwijnen, zodat de lokale antipsoriatica beter werken.

Omdat sommige lokale antipsoriatica de huid gevoeliger maken voor licht, is het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken en voorzichtig te zijn met blootstelling aan de zon.

 
Lichttherapie
Lichttherapie – hetzij met uv-straling, hetzij met zonnestraling.

Lichttherapie

Zonlicht heeft een positieve invloed op veel psoriasispatiënten. Zo kunnen behandelingen een systematische blootstelling aan zonlicht (klimaattherapie) omvatten of een therapie met kunstmatige uv-straling. Lichttherapie wordt gebruikt voor de behandeling van matige tot ernstige psoriasis. Het is niet duidelijk hoe lichttherapie precies werkt, maar het is bekend dat natuurlijk licht en de therapie met bepaalde vormen van uv-straling de psoriasis bij veel patiënten aanzienlijk kan verbeteren. Het vermindert de overmatige vermenigvuldiging van de huidcellen en heeft een positief effect op de ontsteking. Er zijn 2 soorten lichttherapie:

  • Ultraviolette straling B (UVB): Deze soort ultraviolette straling zit ook in natuurlijk licht. Ze dringt door de huid en helpt bij het vertragen van de overmatige vermenigvuldiging van de huidcellen in de aangetaste zones. Bij de therapie met UVB-straling word je op regelmatige basis voor een bepaalde tijd aan het licht blootgesteld.
  • PUVA-lichttherapie (psoraleen + UVA-straling) De lichttherapie kan ook gebaseerd zijn op ultraviolette straling A. Deze soort ultraviolette straling is enkel doeltreffend als het gecombineerd wordt met een lichtgevoelige factor, het psoraleen.
 
Systemische behandelingen
Orale of injecteerbare geneesmiddelen. Ze worden ‘systemische behandelingen’ genoemd omdat ze inwerken op het hele lichaam en niet alleen lokaal, op een deel van de huid.

Systemische behandelingen

Deze behandelingen worden zo genoemd omdat ze een invloed hebben op het hele lichaam en zich niet beperken tot een lokaal gebied van de huid. Ze worden ofwel oraal ofwel via een injectie toegediend en omdat ze op het hele lichaam inwerken, worden ze gewoonlijk enkel gebruikt bij de meest ernstige vormen van psoriasis of artritis psoriatica.

  • Immunosuppressiva: Ze hebben een onderdrukkende werking op de immuunrespons van het lichaam, waardoor ze helpen bij het vertragen van de ontwikkeling van bepaalde immuuncellen.
  • Antimetabolieten: Ze binden en remmen een enzym dat meewerkt aan de snelle ontwikkeling van cellen. Op die manier vertragen ze de groeisnelheid van de huidcellen.
  • Systemische antipsoriatica: Ze maken een meer normale manier van celgroei mogelijk en worden vaak gebruikt voor de behandeling van specifieke soorten psoriasis: erythrodermische en pustuleuze psoriasis.
 
Biologische behandelingen
Meestal injecteerbare geneesmiddelen die zich richten op specifieke delen van het immuunsysteem.

Biologische behandelingen

Biologische behandelingen richten zich op specifieke delen van het immuunsysteem. Het zijn therapieën die gewoonlijk toegediend worden via een injectie. Ze blokkeren de werking van bepaalde interleukines in het immuunsysteem. De behandelingen met biologische geneesmiddelen zijn duur en worden gewoonlijk alleen gebruikt voor ernstige psoriasis.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER