Skip to content

9 mythen over psoriasis

9 mythen over psoriasis

Ongeveer 2-3% van de bevolking krijgt te maken met psoriasis, dus ongeveer 350-450.000 Nederlanders.
Het belangrijkste kenmerk ervan is het verschijnen van meestal grote psoriasisplekken (plaques) die gevormd worden omdat de huidcellen zich sneller en heviger dan normaal vermenigvuldigen. De psoriasisplekken hebben vier belangrijke kenmerken: schilfering, verdikking, ontsteking (roodheid) en jeuk. Maar het is belangrijk om te onderstrepen dat het niet gewoon gaat om een huidaandoening.

Er gaan veel mythen de rondte over psoriasis. Laten we er hier enkele de wereld uit helpen:

Mythe 1: Psoriasis is besmettelijk.

Psoriasis is niet besmettelijk en heeft niets te maken met hygiëne of netheid. Je kan het niet krijgen van iemand die de ziekte al heeft, ook niet als je zijn huid aanraakt, hem omhelst, kust of eten met hem deelt.

Mythe 2: Psoriasis is gewoon een huidaandoening

Psoriasis is in werkelijkheid een auto-immuunziekte. Artsen geloven dat deze aandoening veroorzaakt wordt door een stoornis van het immuunsysteem die ervoor zorgt dat het lichaam veel sneller en veel meer huidcellen gaat aanmaken dan normaal. Omdat de huidcellen niet voldoende tijd hebben om af te vallen nadat ze hun normale vernieuwingscyclus voltooid hebben, stapelen ze zich op en vormen ze plaques.

Mythe 3: Psoriasis is altijd stabiel.

Psoriasis is in werkelijkheid een chronische ziekte. Mensen die aan psoriasis lijden, hebben periodes van verbetering en verslechtering. Het ene moment is de psoriasis bijzonder hevig en op andere momenten is het bijna niet zichtbaar.

Mythe 4: Er is niets aan psoriasis te doen.

Psoriasis mag dan ongeneeslijk zijn, je kunt het goed behandelen en onder controle krijgen. De verschillende behandelingen hebben drie hoofddoelen: de overactieve aanmaak van huidcellen stoppen, de jeuk en de ontsteking verlichten, en tot slot de overtollige dode huidcellen verwijderen. De behandelingen kunnen gaan om lokale therapieën, pillen voor orale toediening, injecteerbare geneesmiddelen en/of lichttherapie.

Mythe 5: Alle vormen van psoriasis zijn hetzelfde.

Er bestaan verschillende soorten psoriasis. Ze omvatten onder andere: pustuleuze psoriasis, erythrodermische psoriasis, psoriasis inversa, psoriasis guttata en plaque psoriasis. De meestvoorkomende vorm is plaque psoriasis, gekenmerkt door rode vlekken op de huid die bedekt worden met witte of grijsachtige schilfers van dode huidcellen.

Mythe 6: Psoriasis heeft enkel invloed op de huid

De gevolgen van psoriasis zijn niet enkel esthetisch. De huidplaques die gevormd worden, kunnen pijn doen en hevige jeuk veroorzaken. Er kunnen scheurtjes in komen, die kunnen bloeden en mogelijk ook geïnfecteerd raken.

Dit kan ervoor zorgen dat mensen die aan psoriasis lijden te maken krijgen met stress, depressie en sociale uitsluiting, wat hun psychische gezondheid en hun relaties met andere mensen ernstig kan beïnvloeden. 

Mythe 7: Psoriasis wordt niet beïnvloed door voeding

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de rol van voeding bij psoriasis. Het blijkt dat een gebalanceerde voeding een positieve invloed kan hebben op de psoriasissymptomen. Obesitas kan de ernst van de ziekte dan weer verergeren.

Mythe 8: Alleen volwassenen krijgen psoriasis.

Psoriasis komt vaker voor bij volwassenen maar dat betekent niet dat kinderen het niet zouden kunnen krijgen. De kans dat een kind psoriasis krijgt, is groter als één van zijn ouders eraan lijdt. Het risico bedraagt 10% als één ouder aan psoriasis lijdt en 50% als beide ouders de ziekte hebben.

Mythe 9: Psoriasis kan voorkomen worden

.

Dit is een moeilijke mythe. Bepaalde risicofactoren van verergering van psoriasis kunnen vermeden worden. Enkele daarvan, zoals gewichtsbeheersing, stressbeheersing, en het vermijden van of stoppen met roken of alcoholgebruik kunnen het risico verminderen. Maar omdat er ook sprake is van genetische aanleg, kun je niet voorkomen dat je psoriasis krijgt.

Nu weet je wat waar is en wat niet.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER