Skip to content

Psoriasis en levenskwaliteit - omgaan met ups en downs

Laat psoriasis je leven niet beperken

Wat te verwachten van je psoriasisbehandeling

Psoriasis kan veel verschillende aspecten van je leven beïnvloeden en het is normaal dat je zou willen dat het zou verdwijnen en nooit meer terug zou komen. Helaas is permanente genezing van psoriasis nog niet mogelijk en geen een therapie kan de ziekte voor altijd doen verdwijnen tot nu toe.
Eens je last hebt van psoriasis, kun je er vanuit gaan dat deze altijd in meer of mindere mate aanwezig zal zijn in je leven. De periode tussen de opvlammingen verschilt echter van persoon tot persoon. Bij bepaalde mensen kunnen de psoriatische plaques voor weken, maanden of zelfs jaren verdwijnen. Bij sommigen blijven enkele psoriatische laesies altijd bestaan.

Impact van psoriasis op je levenskwaliteit

Studies tonen aan dat mensen zich tijdens een opvlamming vaak van streek voelen en, soms zonder het te beseffen, bepaalde activiteiten zoals fitnessen, zwemmen, seks, sociale evenementen of onthullende kleding vermijden.

Een behandeling zal niet even effectief zijn als je de instructies niet precies volgt.


 

Ook kunnen sommige mensen met psoriasis last hebben van schaamte, irritatie, depressie of schaamte. Met andere woorden, psoriasis kan een grote impact hebben op je levenskwaliteit en hoe je je voelt.

Volg de gebruiksaanwijzing van de behandeling en versla psoriasis.

Een manier om de impact van de psoriasis te verminderen is om de geschikte therapie op de juiste manier toe te passen. Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar onderzoekers hebben vastgesteld dat veel mensen met psoriasis de behandeling die hen is voorgeschreven niet volgens de instructies toepassen.
De therapie zal niet even effectief zijn als je de instructies niet volgt. Neem dus de tijd om te begrijpen hoe je de therapie moet toepassen, hoe die werkt en hoe snel je resultaten mag verwachten.
Dat zal ervoor zorgen dat je beter geïnformeerd bent tijdens het gesprek met je arts en het zal zowel jou als je arts helpen om de psoriasis te volgen en de effectiviteit van de therapie die hij je heeft voorgeschreven.

Zoek manieren om ermee om te gaan

Maar het toepassen van de therapie volstaat misschien niet altijd om alle gevolgen van de psoriasis tegen te gaan.
Op onze website kun je tips vinden om beter te kunnen omgaan met zowel de sociale als psychologische gevolgen van een leven met psoriasis. Blader door het overzicht om artikelen te vinden over de zaken die je bezighouden.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER