Skip to content

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek

Maak een lijstje voor je gesprek

Psoriasis is een chronische ziekte. Dat betekent in de praktijk dat je arts je bondgenoot is voor het leven.

Als je voor het eerst een dermatoloog bezoekt of als je gevolgd wordt door een bepaalde arts maar telkens zijn praktijk verlaat met het gevoel dat je nog onbeantwoorde vragen hebt of dat hij/zij je vragen niet volledig beantwoord heeft, dan zijn er manieren om een betere samenwerking met hem/haar tot stand te brengen.

Vóór elk consult:

 1. Stel duidelijke doelen voor het resultaat van het consult en de behandeling. Hoe belangrijk is het voor jou om een diagnose, een zorgvuldig onderzoek, gedetailleerde informatie over nieuwe therapieën of een oplossing voor de jeuk te krijgen?
 2. Nadat je je doelen gesteld hebt en vóór het consult begin je thuis met de voorbereiding. Noteer op een papier de vragen die je wilt stellen. Bedenk dat de tijd van een consult beperkt is. Evalueer je vragen en beslis welke het belangrijkst zijn voor jou. Op die manier zal je meer gedetailleerde antwoorden krijgen op de vragen die je het meest bezighouden en zal je het maximum halen uit het consult en de spreekkamer niet met vragen verlaten. Noteer op hetzelfde papier alle medische informatie die nuttig kan zijn voor je arts, zoals je medische voorgeschiedenis, medicatie die je neemt of in het verleden uitgeprobeerd hebt en de namen van de geneesmiddelen die je gebruikt. Als je je er ongemakkelijk bij voelt om je arts alleen te bezoeken, vraag dan aan iemand die dicht bij je staat om mee te gaan.

10 vragen voor je arts

 1. Wat is psoriasis? Zelfs al is het niet de eerste keer dat je je arts bezoekt, ben je er zeker van dat je met eenvoudige woorden kunt omschrijven wat psoriasis is?
 2. Wat veroorzaakt psoriasis? Is het erfelijk?
 3. Wat verergert de ziekte?
 4. Welke veranderingen kan ik aanbrengen in mijn levenswijze om mijn toestand te verbeteren?
 5. Is genezing een realistisch doel?
 6. Hoe kan ik weten of ik lichte, matige of ernstige psoriasis heb?
 7. Welke behandelingen zijn aangewezen voor elke soort? Wat zijn de voor- en nadelen van elke behandeling? Wat kan ik verwachten van elke behandeling? Wat moet ik doen opdat de voorgeschreven behandeling het beste resultaat zou hebben? Wat zal er gebeuren als mijn behandeling niet effectief blijkt, ook al volg ik de instructies nauwkeurig op? (Plan B)
 8. Is psoriasis gewoon een huidziekte of worden ook andere organen erdoor beïnvloed?
 9. Wanneer moet ik een andere specialist bezoeken? Welke onderzoeken moet ik doen om mijn toestand te volgen?
 10. Wat kan ik doen als de psoriasis mijn gemoedstoestand/mentale gezondheid/relaties beïnvloedt? Waar kan ik terecht?

Dag van het consult:

De dag van de afspraak is aangebroken, je bent in de spreekkamer en tegenover je zit een persoon die gespecialiseerd is in je ziekte en die er is om je te helpen.

 1. Spreek eerlijk met je arts. Begin met hem de reden van je bezoek uit te leggen. Praat vrijuit over wat je zorgen baart en wees eerlijk tegen hem, geef hem alle informatie die hij nodig heeft om je toestand te begrijpen, zodat hij kan inschatten welke hulp hij je moet geven.
 2. Luister naar wat hij je te zeggen heeft. Luister naar hem en aarzel niet om vragen te stellen en om verduidelijking te vragen als je iets niet begrijpt. Het zal misschien nodig zijn dat jij notities neemt, zoals ook de arts doet als hij je anamnese afneemt. Schaam je niet om uit je tas een notitieboekje en een balpen te nemen om dat wat hij zegt te noteren.
 3. Zorg ervoor dat hij je schriftelijke instructies geeft. Het is heel belangrijk ervoor te zorgen dat alle instructies die je arts je geeft in schriftelijke vorm zijn, zodat je weet wat je moet doen, wanneer je de medicatie moet nemen, hoe je die moet aanbrengen, in welke hoeveelheden en voor hoe lang. Denk eraan dat therapietrouw, steeds volgens de instructies van de arts, de sleutel is tot de best mogelijke resultaten.
 4. Vraag hem op welke manier je het best met hem kan communiceren. Aarzel niet om hem te vragen wanneer en op welke manier je het best met hem kan communiceren als je vragen hebt of als zich een probleem voordoet.

Na het consult:

Het is belangrijk om het plan dat je met de arts opgesteld hebt trouw te volgen. Als er iets is in verband met de behandeling wat je zorgen baart, of als je van mening veranderd bent, informeer hem dan daarover.

Het is belangrijk:

 1. Dat je duidelijke informatie krijgt over je diagnose en duidelijke instructies voor de toepassing van je behandeling.
  Dat je weet wat je kunt verwachten als je die correct toepast en wat er gebeurt als je die niet of niet trouw toepast.
 2. Dat je je comfortabel genoeg voelt om je twijfels met je arts te delen.
 3. Dat je je comfortabel genoeg voelt om informatie te vragen over de verschillende beschikbare behandelingen.
 4. Dat de arts naar je luistert, dat hij begrip toont en dat hij rekening houdt met je gevoelens, ideeën/zorgen en verwachtingen.
 5. Dat je vertrouwen hebt in je arts.
 6. Dat je je bezwaren durft te uiten als je het niet eens bent met de voorstellen van je arts over de behandeling.
 7. Dat je het gevoel hebt dat je arts je helpt met de psoriasis en dat hij rekening houdt met je levenswijze en je voorkeuren.
 8. Dat je geïnformeerd wordt over wat je mag verwachten van de voorgestelde behandeling.
 9. Dat je de volgende stappen kent (wanneer het volgende consult is, enz.)

Vergeet niet dat de arts er is om je alle nodige informatie te geven zodat je je toestand begrijpt en de symptomen van de psoriasis op de best mogelijke manier kan bestrijden. Om het maximum te halen uit je consult, zal ook jij actief moeten meewerken met je arts. Laat daarom geen enkel consult onbenut! Haal er het maximum uit en je zult zien wat dit je oplevert!

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER