Skip to content

De geheimen voor een geslaagde dagelijkse psoriasisbehandeling

Psoriasis huid voelen vooruitgang behandeling

Haal het meeste uit je psoriasis behandeling

Er zijn veel verschillende behandelingen voor psoriasis - het kan een zalf, gel of schuim zijn die je moet smeren, een pil of een injectie zijn. Elke vorm heeft zijn uitdagingen en voordelen. Topische behandelingen (die je moet smeren) worden het meest voorgeschreven, terwijl pil- of injectiebehandelingen (systemische en biologische therapieën) alleen worden gebruikt bij matige tot ernstige psoriasis en artritis psoriatica.
Verschillende behandelingen kunnen verschillende doses vereisen. Topische producten of pillen vragen meestal een dagelijkse behandeling, terwijl andere behandelingen meestal minder regelmatig nodig zijn (bijvoorbeeld één keer per week).

Laat je niet uit het veld slaan door de gedachte dat je dagelijks bezig moet zijn met je psoriasis behandeling. Zie het als een kans om elke dag een beetje meer resultaat te bewerkstelligen.

Psoriasis dagboek bijhouden

Dagelijkse therapieën

Opdat je behandeling de best mogelijke resultaten zou hebben, moet je de instructies van je arts volgen. Maar als je veel verplichtingen hebt, kun je soms in de verleiding komen om een dosis over te slaan. Of je kunt het al eens een keer vergeten. Het is belangrijk om je niet te laten ontmoedigen door het idee dat je elke dag je psoriasisbehandeling moet toepassen. Het is een idee om het toepassen van je behandeling in je dagelijkse routine op te nemen – bijvoorbeeld door het te verbinden met een vaste gewoonte, zoals tandenpoetsen. Je kunt het geneesmiddel ook op een vaste plaats leggen, waardoor je er automatisch aan herinnerd wordt. Een manier om je aan de routine van je behandeling te houden is om het geneesmiddel op een bepaalde plaats te leggen waar je het elke dag ziet. Dat kan je nachtkastje zijn, het badkamerkastje of de keuken, naast de koffie of de thee. Je moet er uiteraard voor zorgen dat je het geneesmiddel onder de juiste bewaaromstandigheden bewaart en op een plaats waar kinderen en huisdieren niet bij kunnen.

Tijd vinden voor je behandeling

Als de tijd een probleem voor je is, kijk dan of je een preparaat kunt gebruiken dat sneller door de huid geabsorbeerd wordt. Je kunt ‘s morgens ook iets vroeger opstaan of ‘s avonds iets later gaan slapen. Als je gewend bent om elke dag gedetailleerd te plannen, kan het nuttig zijn om je behandeling te programmeren als een vaste “afspraak met jezelf”. Een andere mogelijkheid is om extra vrije tijd te creëren door aan een vriend of familielid te vragen om één van je dagelijkse taken over te nemen. Je zult waarschijnlijk niet meer tijd nodig hebben voor het aanbrengen van je behandeling dan de tijd die nodig is om de afwas te doen.
Misschien heb je meer zin om tijd vrij te maken voor je behandeling als je die combineert met iets wat je leuk vindt. Luister naar je lievelingsmuziek, zet je favoriete radiostation op of kijk naar je favoriete Tv-serie.

Tips voor dagelijkse lokale behandelingen

Lokale behandelingen (die je moet smeren) kunnen erg verschillen wat betreft gebruiksgemak, hoe vettig of lastig uit te smeren ze zijn en hoeveel tijd nodig is om in te trekken in je huid. Er zit dan ook behoorlijk wat verschil in de vorm waarin het medicijn zit. Zo’n vorm wordt een preparaat genoemd.
De meest voorkomende preparaten zijn:

  • Zalf: Dit preparaat is een veelgebruikte lokale behandeling. Door de stroperige en vette textuur ervan, kan het moeilijk zijn om het gelijkmatig te verspreiden en meestal duurt het lang voordat het door de huid geabsorbeerd wordt.
  • Gel: Een nieuwer preparaat voor psoriasis is in gelvorm. Het is makkelijker aan te brengen en wordt sneller door de huid geabsorbeerd dan zalf. Zoals zalf is gel een doorzichtige substantie die vaak een basis van water of alcohol heeft, maar voor de behandeling van psoriasis bestaan er gels op basis van olie, die de hydraterende eigenschappen van een zalf behouden.
  • Crème: Crèmes zijn gewoonlijk witte substanties die bestaan uit een mengsel van olie en water. Ze kunnen erg verschillen wat het oliegehalte betreft en hebben veel gemeen met gels.
  • Shampoo: Shampoo is zeep in vloeibare vorm die een actief bestanddeel bevat tegen psoriasis van de behaarde hoofdhuid. Gewoonlijk moet je de shampoo voor een bepaalde tijd op je hoofdhuid laten inwerken –bijvoorbeeld 15 à 30 minuten– voor je hem uitspoelt.
  • Sprayschuim: dit is het nieuwste beschikbare preparaat voor lokale psoriasisbehandeling. Je kunt het niet vergelijken met scheerschuim, maar eerder met een deodorant bus die een klein beetje schuim achterlaat. Het wordt snel in de huid geabsorbeerd.

Hoe met lastige therapieën omgaan

Als de gedachte aan een lastige behandeling je ervan weerhoudt om die toe te passen, kun je kijken of er alternatieve behandelingen zijn die minder vet zijn.
Als je veel plaques hebt waarop je de behandeling moet aanbrengen, kun je een oude handdoek of laken uitspreiden om het beddengoed te beschermen. Als je psoriasis op de behaarde hoofdhuid hebt en je brengt de behandeling aan voor het slapengaan, gebruik dan een oude kussensloop om je goede beddengoed te beschermen en met een gerust hart te gaan slapen.

Nooit meer je behandeling vergeten

Bepaalde geneesmiddelen hebben verschillende doseringen –zoals één keer per week– en in dat geval kan het moeilijker zijn om je te herinneren wanneer je precies je geneesmiddel moet nemen. Het gebruik van een dagboek voor het volgen van je behandeling kan een goed idee zijn. Het is ook mogelijk om een geheugensteuntje te gebruiken. Als je bijvoorbeeld een elektronische agenda of een smartphone gebruikt, kan je een alarm instellen dat je eraan herinnert wanneer je je geneesmiddel moet nemen.

De resultaten observeren

Als hulp bij de evaluatie van het nut van je behandeling kun je je vooruitgang volgen. Probeer om elk klein verschil van hoe het er uit ziet en het gevoel van je huid op te schrijven, een symptomendagboek bij te houden en eventueel op regelmatige tijdstippen foto’s te nemen van de plaques.
Dit zal je helpen om verbeteringen te zien die je anders misschien niet zou opmerken en je zal bewijzen hebben van de verbetering. Als je hier in terug zult kijken dan kan het je helpen om de routine van je behandeling vol te houden.

Omgaan met bijwerkingen

Alle behandelingen hebben mogelijke bijwerkingen. Het is belangrijk om met je arts te praten over de mogelijke bijwerkingen van je behandeling, zodat je weet wat je kunt verwachten en wanneer je terug naar de arts moet gaan. Als je tijdens een behandeling een bepaalde bijwerking ervaart, moet je altijd contact opnemen met je arts.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER