Skip to content

Bijwerkingen van de psoriasisbehandeling

Dealen met bijwerkingen bij behandeling van psoriasis

Tips om ermee om te gaan

Als je het gevoel hebt dat je bepaalde bijwerkingen van de psoriasisbehandeling ervaart, raadpleeg dan je arts om er op de beste manier mee om te gaan.
Naargelang de therapie langer duurt kunnen er verschillende bijwerkingen optreden. In het algemeen zijn de bijwerkingen van een systemische of biologische therapie ernstiger dan wanneer je een lokale therapie krijgt. Spreek met je arts over de mogelijke bijwerkingen, zodat je weet wat je kan verwachten.

Bijwerkingen van de lokale therapie

Een veelvoorkomende bijwerking van bepaalde lokale therapieën is een lichte irritatie van de huid. Dit kan zich uiten als een branderig gevoel en jeuk op de huid
Jeuk is een veelvoorkomend fenomeen bij mensen met psoriasis. Hier volgen enkele tips die je zullen helpen om met de jeuk om te gaan zonder te krabben:

  • Neem een bad van tien minuten in lauw water met een lepel badolie.
  • Hydrateer je huid regelmatig met verzachtende crèmes of zalven want een droge huid veroorzaakt meer jeuk.
  • Voor de behaarde hoofdhuid: Gebruik telkens een zachte shampoo en conditioner om je hoofdhuid te hydrateren. Laat je haar vanzelf drogen. De warme lucht van een haardroger kan je hoofdhuid uitdrogen.
  • Was je behaarde hoofdhuid of je lichaam met koud water.
  • Leg een koud kompres of een koude natte handdoek op de aangetaste plek. Dit kan je ook doen als je huid branderig aanvoelt door de jeuk.
  • Hou de drang om te krabben 10 seconden in en bal daarna je vuist voor 30 seconden. Dit leidt je af van de drang om te krabben. Als de jeuk aanhoudt, druk dan met je vinger op de plek.
  • Leid je aandacht af met een andere activiteit – zet een kop koffie, lees een boek of luister naar muziek.
  • Vraag je partner, een familielid of een vriend om je aandacht af te leiden van de jeuk door met je te praten terwijl je wacht tot het gevoel overgaat.

    Als je last hebt van jeuk kunnen eenvoudige acties zoals deze je helpen om ermee om te gaan.

Raadpleeg je arts als je twijfels hebt

Als je huid een beetje geïrriteerd is als bijwerking van je behandeling, kunnen de volgende eenvoudige strategieën je helpen om ermee om te gaan. Als het probleem niet verdwijnt of als je een onverwachte reactie op de farmaceutische behandeling opmerkt, moet je altijd je arts raadplegen.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER