Skip to content

Moet je op je werk je psoriasis verbergen?

Psoriasis op werk

Tips om erover te praten met je leidinggevende en je collega’s.

Psoriasis beïnvloedt het professionele leven van veel mensen. Naast de stress die het werk zelf veroorzaakt, is het ook mogelijk dat je te maken krijgt met de nieuwsgierigheid van je collega's over zichtbare psoriatische plaques.
Misschien ben je ten gevolge van de psoriasis afwezig op het werk, bijvoorbeeld als je erge opvlammingen hebt of je emotioneel niet goed voelt. Daarom zou het goed zijn om te bedenken hoe je met mogelijke problemen kunt omgaan en hoe je je collega’s kunt inlichten over je aandoening.

Moet ik aan mijn collega’s en mijn meerderen zeggen dat ik psoriasis heb?

Dat is een persoonlijke beslissing. Het kan ervan afhangen hoe ernstig de psoriasis is waaraan je lijdt en van de impact op je collega’s en je werk. Het is misschien niet gemakkelijk, maar als je met je collega’s over je psoriasis praat, is het heel waarschijnlijk dat ze je zullen steunen.
De meeste mensen met psoriasis vermelden positieve reacties van hun collega’s, terwijl ze net het omgekeerde verwachtten. Door je collega’s ‘te instrueren’, help je ook met het bestrijden van vooroordelen die ze anders zouden hebben – iets wat ook ten goede komt van andere personen met psoriasis die ze mogelijk in de toekomst leren kennen.

Aan wie moet ik het eerst vertellen?

Het is een goede eerste stap om het te vertellen aan je onmiddellijke meerdere. Nadien wil je misschien uitleg geven over je aandoening aan je collega’s die het meest te maken krijgen met je psoriatische plaques, je afwezigheden enzovoort.
Als je besloten hebt om er met hen over te praten, denk dan goed na over wat je hen wil zeggen (en wat niet). In de regel is het beter om eenvoudige taal te gebruiken. Benadruk dat je al in behandeling bent voor je aandoening, dat die niet besmettelijk is en dat die je toewijding voor het werk niet beïnvloedt.

Het is misschien niet gemakkelijk, maar als je met je collega’s over je psoriasis praat, is het heel waarschijnlijk dat ze je zullen steunen.

Collega’s praten over psoriasis support

 

Hoe kan ik met mijn werkgever praten over psoriasis?

Als je met je werkgever wil praten, is het goed om een persoonlijk gesprek met hem te vragen op een moment dat geen van jullie beiden het heel erg druk heeft. Hou notities bij van wat je wil zeggen – het is niet nodig om in details te treden als je dat niet wil. Je werkgever zal willen weten of je aandoening een invloed heeft op je productiviteit. Beschrijf de manieren waarop je psoriasis je professionele leven kan beïnvloeden en de soort van steun die je graag zou willen krijgen – bijvoorbeeld, als je op regelmatige tijden vrijaf moet nemen voor een afspraak met je arts.

Hoe moet ik het bespreken met mijn collega’s?

Als je wil dat je collega’s weten dat je aan psoriasis lijdt of als je denkt dat het juist of nuttig zou zijn om er met iemand over te spreken, kies dan een goed moment om met hen te spreken over de oorzaken, de symptomen en de behandeling van psoriasis. Probeer om eenvoudige en directe uitleg te geven. Dat zal hen helpen om je aandoening beter te begrijpen en jij zal je prettiger voelen.

Word ik er beter van als ik op mijn werk vrijuit spreek over psoriasis?

Het werk op zich kan al stressvol genoeg zijn. Je hoeft daarbij niet ook nog eens je psoriasis te verbergen. Als je je collega’s informeert, zal je het waarschijnlijk gemakkelijker vinden om de aangetaste plekken van je huid op het werk te laten zien. Dat betekent dat je je naar het weer kunt kleden – in de zomer korte mouwen dragen bijvoorbeeld – in plaats van het te warm te hebben en je ongemakkelijk te voelen omdat je kleding draagt die de psoriasisplekken moeten verbergen.
Bovendien kan je, vanaf het moment dat ze weten dat je aan psoriasis lijdt, gemakkelijker vragen om hulp bij het werk – bijvoorbeeld als iets dringend gedaan moet worden terwijl je afwezig bent voor een doktersbezoek of als je wil dat iemand je op een vergadering vervangt omdat je te veel last hebt van jeuk en je je daardoor moeilijk kunt concentreren.

En als ik op mijn werk niet openlijk wil praten over mijn psoriasis?

Het is je recht om je aandoening geheim te houden. Toch hebben velen minder stress en voelen ze zich meer op hun gemak als ze openlijk gesproken hebben over de psoriasis waaraan ze lijden. Het is goed om erbij stil te staan in hoeverre het geheimhouden van je aandoening je stressniveau verhoogt. Het is ook de moeite waard om de mogelijke voordelen te overwegen die het kan hebben, zowel op het werk als daarbuiten, als je collega’s hebt die je steunen.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER