Skip to content

Psoriasis en reizen

Op vakantie met psoriasis

Op reis met psoriasis: de tips en tricks!

Neem de juiste kleding mee.

Waar je ook naartoe gaat, de eerste stap is je koffer inpakken: informeer je over het klimaat van de plaats waar je naartoe gaat en kies de meest geschikte kleding, zonder enkele algemene tips te negeren:

 • Geef de voorkeur aan natuurlijke stoffen (katoen en linnen) en aan lichte kleuren.
 • Kleed je niet te dik aan, want zweten kan de symptomen verergeren: de keuze van stoffen die ademen zal je helpen om de warmte beter te verspreiden.
 • Draag geen wollen kleding direct op de huid, want die kan irritatie veroorzaken. Het is beter om je ‘in laagjes’ te kleden en altijd katoen of linnen te kiezen voor de kleding die in contact komt met de huid.

Wees voorzichtig met blootstelling aan de zon

Waar je ook naartoe gaat, denk er in de lente- en zomermaanden aan om voorzichtig te zijn met blootstelling aan de zon. In het algemeen is blootstelling aan de zon goed voor iemand die aan psoriasis lijdt, maar het moet met mate gebeuren en met nog meer voorzichtigheid. Het is dus goed om de tijd van de blootstelling te beperken, vooral op de middaguren en altijd zonnecrème te gebruiken die geschikt is voor jouw huidtype. Denk er ook aan dat de zon meer of minder intens is afhankelijk van de breedtegraad: als je bestemming dichtbij de evenaar ligt, vermijd dan directe blootstelling aan de zon en draag lichte kleding die je bedekt, een hoed en een zonnebril.

Als je naar de zee gaat

Profiteer dan van de voordelen van het zeewater: zwemmen in de zee kan helpen bij het verwijderen van de dode huid van de plaques en de psoriasissymptomen (jeuk, irritatie) verminderen, waardoor het uitzicht van je huid in het algemeen verbetert. Aan de andere kant kan zeewater, net als het water van een zwembad, de huid uitdrogen: neem daarom onmiddellijk na het zwemmen een douche en smeer je in met een hydraterende crème.

De bergen, in de zomer en de winter

Als je in de zomer in de bergen op vakantie gaat, onderschat de intensiteit van de zon dan niet, vooral op grote hoogte: neem dus dezelfde voorzorgen die je zou nemen aan zee en smeer je in met een geschikte zonnecrème, draag een hoed en een zonnebril. Wat je kleding betreft, ben je best voorbereid op warm weer maar ook op temperatuurschommelingen: kleed je daarom best ‘in laagjes’ om het warm genoeg te hebben als dat nodig is en toch niet te veel te zweten.

In de wintermaanden is het belangrijk om goed op te letten voor de kou en de dehydratatie die veroorzaakt wordt door de koude en droge berglucht: smeer je regelmatig in met hydraterende crème, en ook in dit geval met een geschikte zonnecrème.

Speciale aanwijzingen voor verre reizen:

 • Insectenbeten: Insectenbeten zijn vervelend voor iedereen maar bij mensen met psoriasis kunnen ze complicaties veroorzaken, zoals kleine huidbeschadigingen, die eventueel nieuwe opvlammingen kunnen triggeren. Om je te beschermen, draag je best lichte kleding die je lichaam zoveel mogelijk bedekt en vermijd je best om buiten te komen op de uren dat insecten het actiefst zijn, bijvoorbeeld bij schemering. Je kunt citronellakaarsen gebruiken voor de ruimten en als je een insectenwerend middel nodig hebt voor je lichaam, vraag je best aan je dermatoloog welk product zo weinig mogelijk irritatie veroorzaakt.
 • Vaccinaties: In bepaalde landen zijn mogelijk speciale vaccinaties nodig en daarom is het goed als je hierover goed geïnformeerd bent, vooral wat betreft mogelijke interacties met de medicatie die je krijgt voor psoriasis. Als je bijvoorbeeld een behandeling volgt met immunosuppressiva, is het mogelijk dat bepaalde vaccinaties niet kunnen worden uitgevoerd, zoals die met zogenaamde ‘levende’ vaccins (bijvoorbeeld dat tegen de gele koorts). Je moet ook opletten met de zogenaamde ‘geïnactiveerde’ vaccins, die, ook al zijn ze veilig, misschien niet de nodige bescherming bieden voor mensen die zich in immunosuppressieve omstandigheden bevinden. Dit is echt een serieus onderwerp waarover je een goed gesprek moet hebben met je arts: in bepaalde gevallen, als het niet mogelijk is om je te laten vaccineren, is het misschien wijzer om een andere bestemming te kiezen.
 • Mogelijke infecties: Bepaalde infecties, zoals bijvoorbeeld reizigersdiarree, komen vaak voor in tropische landen en dat geldt nog meer voor wie zich in immunosuppressieve omstandigheden bevindt. De regel is om bijzonder voorzichtig te zijn met wat je eet en drinkt, rauwe eetwaren te vermijden en enkel gekookt water of dranken in flessen te drinken. Bespreek met je arts of je voor je vertrek antibiotische profylaxe moet krijgen.

Bewaring van geneesmiddelen op reis

Elk geneesmiddel heeft zijn eigen bewaarinstructies, die nauwkeurig gevolgd moeten worden. Lees dus aandachtig de bijsluiter van je geneesmiddelen voor psoriasis, waar je de beste bewaarinstructies zult vinden.

Hieronder nog enkele extra tips. (als er tijdens je reis geen koelkast is, stop je geneesmiddelen dan in een koeltas om blootstelling aan warmtebronnen en aan direct zonlicht te vermijden).

 • Laat je geneesmiddelen niet in de auto liggen als dat niet absoluut noodzakelijk is en, als je een lange reis met de auto moet maken, transporteer ze dan met de airco aan en/of in een isothermische houder en niet in de kofferbak, die oververhit kan raken.
 • ook overdreven kou kan geneesmiddelen doen veranderen, vermijd het daarom om geneesmiddelen te laten bevriezen.
 • stop de geneesmiddelen tijdens een vliegtuigreis in je handbagage indien mogelijk.
 • bepaalde geneesmiddelen kunnen reacties veroorzaken vanwege lichtgevoeligheid: controleer voor alle geneesmiddelen in de vorm van gel/crème hun compatibiliteit met blootstelling aan de zon.
 • gebruik tijdens de zomermaanden geen producten rond je ogen, want die zouden door de warmte in contact kunnen komen met het oogoppervlak.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER