Skip to content

Psoriasis en make-up

Psoriasis en make-up

Make-up gebruiken bij psoriasis, alles wat je moet weten.

Voor wie aan psoriasis lijdt, kan make-up in sommige gevallen enorm helpen om de verlegenheid te beperken die men misschien voelt. We geven je tips om het op de beste manier te gebruiken!

Make-up is een wezenlijk onderdeel van het leven van veel vrouwen, ze gebruiken het om een mooi voorkomen te hebben op het werk, om zich op hun gemak te voelen bij sociale evenementen of, in het algemeen, om zichzelf en hun voorkomen meer te waarderen.

Als iemand aan psoriasis lijdt, kan make-up nog veel belangrijker zijn. In sommige gevallen zorgt het bedekken van de laesies voor meer zelfvertrouwen en een verbetering van de sociale integratie, vooral als de psoriasissymptomen zichtbaar zijn.

Als de psoriasisbehandelingen correct en consistent toegepast worden, zorgen ze voor een aanzienlijke verbetering, maar in sommige gevallen kan het belangrijk zijn om een onmiddellijk resultaat te hebben. In die gevallen kan make-up de oplossing zijn. Het is niet moeilijk om te leren hoe je met make-up de tekenen van psoriasis kunt verbergen of verminderen.
De betere cosmeticawinkels geven vaak tips en lessen om de nuttigste technieken voor jouw behoeftes te leren en te verbeteren.

Om te beginnen, geven we je een aantal concrete tips:

Algemene tips

 1. Gebruik nooit producten op plaques met open wonden.
 2. In het geval van pustuleuze of erythrodermische psoriasis spreek je best met je arts, want make-up kan je toestand verergeren.
 3. Als je enige reactie op de cosmetica opmerkt, zoals branderigheid, roodheid of jeuk, verwijder het dan onmiddellijk en neem contact op met je dermatoloog.
 4. Gebruik cosmetica met zonnefilter.

De keuze van de producten

De eerste stap voor een goede make-up is de keuze van de juiste producten en gezien het ruime assortiment aan producten die er op de markt zijn, kun je best te rade gaan bij je dermatoloog, die je kan helpen om een keuze te maken op basis van je huidtype en de kenmerken van de psoriasis. In het algemeen zijn de beste cosmetica diegene die:

 1. Een natuurlijke uitstraling geven;
 2. Waterbestendig zijn;
 3. Gemakkelijk aan te brengen zijn;
 4. De huid niet irriteren;
 5. Lang houden.

De voorbereiding van de huid

Als je de juiste producten gekozen hebt, is het belangrijk om je huid voor te bereiden op het aanbrengen van de make-up, begin daarom met je gezicht goed te reinigen en daarna te hydrateren. Je kan een reiniger met niet-lipide ingrediënten kiezen voor de dagelijkse reiniging en een exfoliërend product (op basis van salicylzuur), dat je twee keer per week gebruikt om de plaques zachter te maken zodat ze gemakkelijker verdwijnen. Om de juiste reiniger te kiezen en de hydraterende crème die het meest geschikt is voor jouw huid, ga je best te rade bij je dermatoloog.
In het algemeen zijn de producten best:

 1. Zonder parfum;
 2. Hypoallergeen;
 3. Niet vet.

Het aanbrengen van de make-up

Wat het aanbrengen betreft, is de eerste tip om het eenvoudig te houden: vaak kan een minimale make-up, die bestaat uit een foundation en poeder, voldoende zijn, terwijl je bij het gebruik van verschillende producten het risico op ongewenste interacties met de huid kunt vergroten.
Gebruik eerst een ‘basis’ om een homogene en gladde huid te creëren waarop je vervolgens de foundation kunt aanbrengen. Voor de meest rode plekken is het beter om een concealer te gebruiken.

Het aanbrengen van de foundation in een soortgelijke tint als de kleur van de gezonde huid zal de opperhuid egaal maken, terwijl er voor meer donker gekleurde plekken in de handel producten bestaan die meer bedekken maar die gewoonlijk iets meer oefening vereisen om ze goed aan te kunnen brengen. In deze gevallen raden we je aan om met een kleine hoeveelheid te beginnen en daarna de nodige laagjes toe te voegen en het product te laten “uitdoven” in de omringende huid. Als je wonden op het lichaam wil bedekken, bijvoorbeeld op je benen, kun je een waterbestendige foundation in sprayvorm gebruiken.

Daarna kan je eventueel ook poeder aanbrengen. Metaalpoeders kunnen de huid irriteren en uitdrogen, daarom moet je de voorkeur geven aan vloeibare producten. Tot slot moet je voorzichtig zijn met de lippen en de huid rond de ogen, want oogschaduw in de vorm van crèmes en glitterproducten kunnen de oogleden irriteren.

Het verwijderen van de make-up

Als je ‘s avonds thuiskomt, rest alleen nog de laatste stap: het verwijderen van de make-up. Denk eraan dat je niet over je huid moet wrijven om de make-up te verwijderen. Breng een doeltreffende make-upreiniger aan met zachte cirkelvormige bewegingen.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER