Skip to content

Tips voor het bevorderen van je zelfvertrouwen en het beheersen van de psoriasis

Lachende mensen

Hoe je minder verlegen voelen en een vol leven leiden

Een van de moeilijkste aspecten van psoriasis is het accepteren van hoe je er uit ziet. Het kan de manier waarop je jezelf ziet en die waarop anderen je zien beïnvloeden. Ook al is het normaal dat je je ongemakkelijk voelt omwille van je huid, het goede nieuws is dat er manieren bestaan die je kunt gebruiken om je prettiger te voelen en alles te doen wat je zou willen doen.

Focus op het positieve

Er is meer kans dat je bezorgd bent om het uitzicht van je huid als je je ook om andere redenen niet goed in je vel voelt.

Lachende mensen

 

Daarom kan het bevorderen van je zelfvertrouwen erg helpen. Als je je goed in je vel wil voelen, zijn dit zeven manieren waarmee je je zelfvertrouwen een boost kunt geven:

Maak een lijstje met al je goede eigenschappen

Zorg voor je lichaam

Zorg ervoor dat je gezond eet, dat je genoeg rust en regelmatig sport.

Doe activiteiten die je leuk vindt

Vind tijdens de week tijd voor jezelf. Lees een goed boek, kijk naar een film of breng tijd door met goede vrienden of je familie. Door tijd vrij te maken voor leuke activiteiten, zul je je minder zorgen maken over je uiterlijk en zal je stemming vanzelf verbeteren.

Zeg ‘ja’ tegen sociale activiteiten

Er is geen reden om alleen thuis te zitten, gewoon omdat je je zorgen maakt over je huid. Hoe meer je je afzondert, hoe meer kans er is dat je je slecht zult voelen omdat je leven niet normaal is, terwijl jij jezelf plezier en de steun van anderen ontzegt.

Concentreer je op de goede punten

Elke keer dat je denkt aan een lichaamsdeel waar je niet tevreden over bent, stop dan de negatieve gedachten door te denken aan de kleine verbeteringen die je bereikt hebt en herinner jezelf aan de dingen waar je wel tevreden over bent – je ogen, je haar, je benen, je stem enzovoort.

Breng tijd door met mensen die om je geven

– mensen die je waarderen en bij wie je je goed voelt.

Probeer nieuwe dingen uit

Probeer nieuwe recepten uit, word lid van een boeken- of filmclub of hou je bezig met iets nieuws waar je nieuwe mensen leert kennen of je helpt om in een nieuw doel te slagen. De wereld ligt aan je voeten, maar je moet zelf de eerste stap zetten.

Volg je vooruitgang

Het is makkelijk om stil te staan bij het negatieve en de vooruitgang te vergeten die je al gemaakt hebt. Het kan nuttig zijn om een ‘symptomendagboek’ bij te houden en enkele foto’s te nemen. Je kunt de symptomen (zowel lichamelijke als geestelijke) een cijfer geven van 1 tot 10 (van nauwelijks merkbaar tot heel ernstig). Na verloop van tijd en met de juiste behandeling zal je verbeteringen kunnen opmerken. De volgende keer dat je je down voelt, kijk dan even in het dagboek en naar de foto’s die je genomen hebt om jezelf te herinneren aan de vooruitgang die je geboekt hebt.
Als er totaal geen verbetering optreedt, ga dan te rade bij je arts om nieuwe strategieën te onderzoeken die je kunt toepassen.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER