Skip to content

Beroemdheden met psoriasis die het openlijk met hun publiek deelden

Celebrities met psoriasis

Beroemdheden die een ‘stem’ gaven aan de aandoening, ofwel door zelf video’s en teksten te verspreiden, ofwel door deel te nemen aan voorlichtings-campagnes en zichzelf omdoopten tot ‘ambassadeurs’.

Wat hebben het bekende model en presentatrice Geraldine Kemper, de GTST actrice Marly van der Velden en Kim Kardashian met elkaar gemeen?

Ze hebben allemaal psoriasis en aarzelden niet om dit met hun publiek te delen. Ze preken er openlijk over, zonder bang te zijn voor de reactie van hun fans.

En de lijst eindigt hier niet: Zain Verjee, journaliste en nieuwsanker bij CNN, deelde vier jaar geleden haar eigen ervaringen in een persoonlijke tekst op de website van de grote nieuwszender, waarin ze schrijft over de pijn en teleurstelling die ze de eerste jaren voelde, maar ook over de manier waarop zowel haar moeder als haar arts haar geholpen hebben om die moeilijke psychologische toestand te overwinnen en de kracht te vinden om de psoriasis te trotseren.

De zangeres Britney Spears aarzelde ook niet om zich op de rode loper te laten fotograferen met een prachtige korte jurk die haar benen, met duidelijke tekenen van psoriasis, onbedekt liet.

De tweevoudige winnaar van de Pulitzerprijs, auteur, dichter en litterair criticus John Updike zette zijn eigen avontuur aan het publiek uiteen in een veelgelezen artikel in de gerenommeerde Amerikaanse krant New York Times en ook de Griekse journaliste Natasa Ragiou heeft haar eigen verhaal en de manier waarop zij met haar psoriasis omgaat ook niet verborgen gehouden.

Αrt Garfunkel van het bekende duo Simon & Garfunkel, Liam Gallagher, zanger van een van de grootste Britse bands, Oasis, de zangeres Cindy Lauper, de komiek Jon Lovitz en de golfer Phil Mickelson zijn maar enkele van de wereldberoemde mensen die ervoor kozen om hun probleem bekend te maken met als doel te informeren, te instrueren en te sensibiliseren, om te laten zien dat psoriasis iedereen kan treffen en dat er manieren zijn om er iets aan te doen.

Ze overwonnen de angst voor de reactie van hun fans en gaven een ‘stem’ aan de aandoening, ofwel door zelf video’s en teksten te verspreiden, ofwel door aan voorlichtingscampagnes deel te nemen en zichzelf om te dopen tot ‘ambassadeurs’. Ze tonen de weg en geven moed aan al diegenen die zwijgen en leven met de angst om afgewezen te worden.

Als we allemaal open praten over psoriasis, overwinnen we de angst en de vooroordelen die het gevolg zijn van onwetendheid en bouwen we samen aan een betere toekomst voor iedereen.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER