Skip to content

De realiteit achter de jeuk veroorzaakt door psoriasis

Jeuk bij psoriasis

Irriteert de jeuk je? Je bent niet de enige.

Van alle symptomen die bij psoriasis horen, is wellicht de jeuk het aller vervelendst. Tot wel 80 % van de mensen met psoriasis zeggen dat ze jeuk hebben aan hun plaques.
Jeuk is een gevoel dat een bijna onweerstaanbare drang om te krabben veroorzaakt. Het heeft verschillende oorzaken, zoals ontstekingen van huidziekten of andere algemene ziekten.
Als de huid ontstoken is, scheidt het lichaam een aantal chemische stoffen uit die jeuk kunnen veroorzaken Ook een droge huid kan jeuk veroorzaken.

Als je de aangetaste huid krabt, belemmer je het helingsproces.

Niet krabben bij psoriasis

De ernst varieert

Bij mensen met psoriasis kunnen de jeuk en de irritatie variƫren van licht tot ernstig, naargelang de mate waarin de huid aangetast is. Bij sommige mensen beperkt de jeuk zich tot een deel van de huid, terwijl bij anderen soms het hele lichaam jeukt.
Ook kan het erg verschillen van persoon tot persoon hoe veel jeuk iemand met psoriasis heeft. Terwijl sommigen slechts matige jeuk hebben, zeggen anderen dat ze ernstige irritatie ervaren waarbij ze niet anders kunnen dan tot bloedens toe te krabben. Maar hoewel krabben voor even verlichting kan brengen, verergert het in feite de ontsteking van de huid en kan het zelfs nieuwe wondjes veroorzaken in de psoriasishuid. Dat kan op zijn beurt je stress over de psoriasis vergroten en je symptomen doen verergeren.

Krabben is geen goed idee.

Krabben veroorzaakt geen uitbreiding van de psoriasis naar andere delen van het lichaam, maar het belemmert wel de genezing van de huid. Als je de aangetaste huid krabt, belemmer je het helingsproces. Voor de verbetering van de symptomen is het dus heel belangrijk om te proberen de irritatie te verminderen die de drang om te krabben veroorzaakt.
Als de jeuk je stoort, bespreek dat dan met je arts. Leg hem uit dat je last hebt van jeuk, hoe lang dit duurt, hoe hevig het gevoel is en op welke manieren je die probeert te verlichten.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER