Skip to content

Reken af met urenlang wakker liggen.

Goed slapen met psoriasis

Basistips voor een goede nachtrust

Heb je moeite om te slapen wanneer je een psoriasisopflakkering hebt? Je bent niet de enige. Maar een goede nachtrust is belangrijk.

Een gebrek aan slaap verhoogt de kans op stress, bezorgdheid en depressie. Naast de gevolgen voor je humeur kan een gebrek aan nachtrust ook een invloed hebben op verschillende andere aspecten van je leven: je werk, sociale contacten en persoonlijke (seksuele) relaties.

Bereid je goed voor

Het goede nieuws is dat er veel eenvoudige dingen zijn die je kunt doen:

  • Zorg ervoor dat je slaapkamer de juiste temperatuur heeft. De meeste mensen slapen beter als hun slaapkamer een beetje frisser is.
  • Doe de gordijnen dicht om de kamer goed te verduisteren. Licht kan het niveau van het hormoon melatonine, dat ons helpt om te slapen, verlagen. In het donker produceren we meer melatonine en dat helpt ons om beter te slapen.
  • Zorg ervoor dat je bed comfortabel is en frisse lakens heeft. Vermijd het om de lakens te wassen met wasmiddelen die de huid kunnen irriteren.
  • Zet een verzachtende crème naast je bed. Op die manier kun je een verzachtende crème aanbrengen in plaats van te krabben als je wakker wordt.

De meeste mensen vinden uiteindelijk hun normale slaapgewoonten terug. Stress maakt het echter moeilijker om je normale slaapcyclus terug te vinden.

Niet meer wakker liggen met psoriasis

Haal diep adem

Als je onrustig slaapt en geïrriteerd bent omdat je niet kunt slapen, probeer dan enkele ontspanningstechnieken. Meditatie en visualisatietechnieken helpen velen, dus ze zijn het proberen waard.
Een andere tip is om ‘s avonds, 1 à 2 uur voor het slapengaan 20 à 30 minuten de tijd te nemen om een lijstje te maken van al je zorgen. Als je je zorgen opschrijft, spoken ze niet langer door je hoofd en houden ze je niet meer wakker. Het feit dat je ze op papier ziet, kan je ook helpen om de dingen in de juiste proporties te zien.

Probeer niet te stressen

Tot slot is het belangrijk dat he jezelf de nodige tijd geeft en je niet te veel zorgen maakt. Stress kan slaapproblemen veroorzaken en een negatieve invloed hebben op de psoriasis. Zoek door onze artikels en vind tips over stressbeheersing.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER