Skip to content

Stop de jeuk met deze 7 tips

Jeuk bij psoriasis

Krijg de jeuk onder controle

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk. Hier volgen zeven eenvoudige tips:

1. Laat de psoriasis behandelen

Om de jeuk te verlichten, moet je de onderliggende oorzaak aanpakken – de psoriasis zelf. Verzachtende crèmes helpen de huid kalmeren en houden de huid gehydrateerd. Veel therapeutische crèmes of zalven bevatten bestanddelen die zowel de jeuk als de ontsteking kunnen verminderen.

Als je de aangetaste huid krabt, kan je het helingsproces belemmeren.

Jeuk verminderen bij psoriasis

2. Neem een therapeutisch bad

Als je lang onder een warme douche staat verliest de huid te veel vocht, een beter idee is daarom om een bad in lauw water met badolie te nemen. Ook hier is het belangrijk dat je niet in te warm water gaat zitten. Als je klaar bent kun je het beste vermijden dat je de huid droog wrijft. Je kunt het beste deppen en gelijk hydrateren voor het beste resultaat. Je kunt dit doen met een verzachtende crème of zalf en gebruik in de zomermaanden zonnebrandmiddelen.

3. Verlicht de aangetaste zone

Breng een koud kompres aan op de psoriasis. Hevige jeuk wordt vaak vergezeld door een branderig gevoel en het verlagen van de temperatuur van de huid kan de drang om te krabben verminderen. Daarnaast bestaat er ook cooling foam om een branderige gevoel weg te nemen.

4. Laat je huid niet uitdrogen

Een droge huid veroorzaakt meer jeuk dan een gehydrateerde. Hydrateer je huid dus regelmatig met een verzachtende crème of zalf. In de winter kan je aandoening verergeren. De combinatie van droge lucht, centrale verwarming, wind, lage temperaturen, dikke kleding en minder blootstelling aan de zon, kan voor problemen zorgen als je psoriasis hebt. Maar ook in de zomer kan de airco een droge huid veroorzaken. Hou je huid dus goed gehydrateerd en overweeg het gebruik van een luchtbevochtiger, vooral tijdens de winter.

5. Kleding en schoenen

Draag lichte kleding die de huid laat ademen en die niet irriteert. Vermijd synthetische kledingstukken waarin je niet kan zweten en die de huid kunnen irriteren als ze ermee in contact komen. Probeer ook om strakke kleding te vermijden, vooral rond je middel. Je kunt het beste kleding kiezen met natuurlijke vezels, zoals katoen, linnen en zijde. Veel mensen met psoriasis verkiezen ook om lichte kleuren te dragen, zodat de droge cellen die van hun huid loskomen minder opvallen.
Zijn je voeten aangetast? Kies dan voor schoenen die vrije luchtcirculatie toelaten en je voeten op die manier koel en droog houden. Vermijd synthetische schoenen en probeer inlegzolen uit schuimkunststof, polymeren, kurk of silicone te gebruiken, die de schokken opvangen en de druk op de huid verlichten. Vermijd puntige schoenen, die letsels kunnen veroorzaken aan de huid en de beenderen van de voeten en draag geen kousen of panty’s met synthetische vezels.

6. Probeer niet te krabben

Ook al maakt krabben de psoriasis niet per se erger, toch kan het de ontsteking van de huid verergeren, waardoor de psoriasisplekken pijnlijker en gevoeliger worden en er zelfs scheurtjes in kunnen komen. En als je de aangetaste huid krabt, belemmer je het helingsproces. Dat kan je stresslevels verhogen, wat weer de symptomen kan verergeren. Jezelf proberen af te leiden kan helpen. Schrijf het op als je last hebt van jeuk -bijvoorbeeld als je zit te facebooken of televisie kijkt – en kijk wat voor jou werkt om de jeuk te verminderen.

7. Vraag hulp van een arts

Als je merkt dat de jeuk zo’n grote invloed heeft dat je er mentaal onder leidt, bespreek dat dan met je arts. Die kan een andere behandeling voorstellen voor je psoriasis of je in contact brengen met een ondersteuningsgroep, waar je met mensen met dezelfde ziekte als jij kunt praten over manieren om ermee om te gaan. We hopen dat deze zeven eenvoudige tips je zullen helpen om de drang om te krabben te trotseren. Maar het belangrijkste wat je moet onthouden is dat je niet alleen bent en geholpen kunt worden. Het enige wat je moet doen is om hulp vragen.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER