Skip to content

Psoriasis en de seizoenen

Haal het beste uit de seizoenen voor je psoriasis

Beheers je psoriasis het hele jaar door

De toestand van je psoriasis verandert vaak met de wisseling van de seizoenen: we geven je enkele praktische tips om op de beste manier om te gaan met de wisseling van de seizoenen.

Lente/zomer

Mensen die psoriasis hebben, wachten meestal vol ongeduld op de warmere seizoenen, omdat de warme en vochtige atmosfeer kan helpen bij het beheersen van een droge huid en jeuk, terwijl blootstelling aan de zon de psoriatische plaques kan verbeteren.

In deze tijd van het jaar is het dus de moeite waard om buitenactiviteiten te doen. We geven je enkele tips om dat correct te doen.

Zon: Blootstelling aan de zon is goed als het met mate en zorg gebeurt. De aanbevelingen verschillen niet veel van die voor de algemene bevolking:

 1. Begin met kort zonnen (vijf minuten per dag) en verhoog die tijd daarna geleidelijk tot 15 minuten.
 2. Vermijd de warmste uren, wanneer de zon het hardst schijnt.
 3. Smeer je hele huid in met zonnecrème met een beschermingsfactor van 30 of hoger. (smeer regelmatig)
 4. Vraag je dermatoloog welke zonnecrème en welk opbouwschema het geschiktst is voor jou.

Zee: De zomer is uiteraard het seizoen van de zee. Veel mensen met psoriasis zeggen dat zwemmen in zeewater hen helpt bij het verwijderen van de dode huid van de plaques en dat het de jeuk en de irritatie vermindert, met een zichtbare verbetering als gevolg. Vergeet echter niet dat zeewater, net als het water van een zwembad, de huid kan uitdrogen. Het is dus belangrijk dat je meteen na het zwemmen een douche neemt en dat je, nadat je je voorzichtig afgedroogd hebt, je insmeert met een hydraterende crème om de huid gehydrateerd te houden.

Insecten: Als je tijd buiten doorbrengt, stijgt ook de kans op insectenbeten. Die vervelende beten, hoe klein en onbeduidend ook, zorgen voor heel kleine huidletsels. Die kunnen een verergering van de psoriasis of het verschijnen van nieuwe plaques op de plaats van de wond, ten gevolge van het zogenaamde ‘Koebner-fenomeen’, veroorzaken. Om je te beschermen tegen insecten, kun je enkele kleine tips volgen:

 1. Draag lichte, luchtige kleding die zo veel mogelijk huid bedekt. Vermijd om buiten te komen op de uren dat insecten het actiefst zijn, bijvoorbeeld vroeg op de avond.
 2. Gebruik citronella-kaarsen of andere natuurlijke insectenwerende middelen.
 3. Heb je een insectenwerend middel voor je lichaam nodig? Vraag dan advies aan je dermatoloog om het geschiktste product te vinden. Het is altijd beter dit op je kleding te spuiten dan direct op je huid.

Scheren: Meestal scheren we ons vaker in de zomer, maar scheermesjes kunnen de huid beschadigen en irriteren, waardoor er wondjes ontstaan, met het risico dat de symptomen van de psoriasis verergeren. Het is daarom belangrijk om je te scheren nadat je je huid eerst goed gehydrateerd hebt. Na het scheren kun je het beste de huid kalmeren met een warme doek en een lotion gebruiken voor de gevoelige huid. Als je een peeling zou willen gebruiken, kun je het beste voor de minst ‘agressieve’ kiezen.

Zweten: Zweten en oververhitting van het lichaam kunnen je psoriasis erger maken. Daarom is het goed om buitenactiviteiten te vermijden op dagen dat het erg warm is en, in het algemeen om dunne kleding met natuurlijke stoffen te dragen, waarin je kunt zweten. Je kunt hierbij denken aan katoen en linnen. Om dezelfde reden zijn ook leren schoenen een betere optie voor jou dan schoenen gemaakt van synthetische materialen.

Airconditioning: Airconditioning vormt een oplossing tegen de hitte, vooral voor mensen die in de stad wonen. Maar opgelet! Bij mensen met psoriasis kan airconditioning, die de lucht minder vochtig maakt, de huid uitdrogen en de symptomen verergeren. Verkoeling is goed, maar het is ook goed om niet al te veel tijd door te brengen in ruimtes met de airconditioning op volle toeren.

Ontspanning: Voor veel mensen zijn de zomermaanden en vooral de zomervakantie het moment voor ontspanning. Ontspanning helpt om stress te bestrijden en dus ook om opflakkeringen van psoriasis te beperken. Je kunt bijvoorbeeld: tuinieren, wandelen, een boek lezen of een andere activiteit doen die je laat ontsnappen uit de dagelijkse routine.
De lente en de zomer zijn dus de meest geschikte seizoenen om van buitenactiviteiten te genieten en te ontspannen.

Herfst/winter

Als de dagen langzaamaan korter en kouder worden, krijgen mensen met psoriasis meestal meer last van de symptomen. Door de kou en de droge lucht worden de plaques immers roder en kan de jeuk verergeren. Laten we kijken wat je kunt doen om beter met je psoriasis om te gaan tijdens de koudere maanden:

 1. Met de komst van de herfst kan een verergering van de psoriasis ook te maken hebben met de stress van de terugkeer naar de routine, want als de zomer eindigt, begint er ook een nieuw jaar op het werk en op school. Het is dus goed om ook tijdens de herfst verder te gaan met de goede ontspanningsoefeningen die je tijdens de zomer toepaste, door binnen je dagelijkse routine momenten te vinden voor jezelf, voor ontspanning en voor activiteiten die je leuk vindt.
 2. Vooral bij de wisseling van de seizoenen is goede hydratatie van de huid belangrijk door de drogere lucht. Op dat moment is het verstandig om hydraterende crèmes te gebruiken om ervoor te zorgen dat de huid niet vervelt, de plaques er beter uitzien en de jeuk vermindert.
 3. Een andere factor die de psoriasis kan verergeren is de verwarming, die vocht uit de lucht haalt en de huid uitdroogt. Daarom is het goed om bakjes met water op de verwarming te zetten of een luchtbevochtiger te gebruiken.
 4. Tot slot kan minder blootstelling aan de zon een negatieve impact hebben op de beheersing van de psoriasis. Probeer dus om ook in de herfst en de winter, op de weinige zonnige dagen die er zijn, ervan te profiteren door lekker naar buiten te gaan.

Wellicht ook interessant voor jou

Slim met psoriasis

Tips en tricks om je behandeling vol te houden

Psoriasis is een chronische ziekte, maar als de behandelingen correct gevolgd worden, kunnen de symptomen onder controle gehouden worden.
LEES MEER

Tips voor je doktersbezoek

Hoe je het maximale kan halen uit je doktersbezoek.

LEES MEER

Stop de jeuk met deze 7 tips

Vaak komen psoriasis en huidirritatie tegelijk voor en veel mensen zeggen regelmatig last te hebben van een jeukende huid. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de jeuk.

LEES MEER