Onderzoek: psoriasis en voeding: anders eten kan helpen

4 jaar geleden geplaatst

Andere voeding kan psoriasis positief beïnvloeden, stelt Italiaans onderzoek van de University Medical School van Napels. Er rolt opvallend concreet advies uit de studie; meer vis en volle granen doen een huid goed bij psoriasis.

Bij psoriasis spelen zowel genetische factoren, maar ook omgevingsfactoren een rol. Denk bij omgevingsfactoren bijvoorbeeld aan het hebben van overgewicht. Al langer bekend is dat overgewicht de psoriasis kan doen verergeren, danwel dat ervaren kan worden dat medicatie minder goed werkt of lastiger is te doseren bij overgewicht.

Eerdere studies melden dat vegetarische diëten, rijk aan groente en plantaardige eiwitten, en een dieet dat rijk is aan vis (omega-3-meervoudig onverzadigde vetzuren), een gunstig effect hebben op de psoriasissymptomen. Deze voeding vermindert het risico van langdurige en lage ontstekingsgraad.

De voedingsmiddelen van het traditionele Mediterrane Dieet omvatten voedingskundige eigenschappen die een beschermend effect zouden kunnen hebben tegen psoriasis en andere chronische ontstekingsziekten. Dat omvat een dieet dat rijk is aan omega-3-vetzuren (vis en lijnzaad), volle granen, peulvruchten, groenten en fruit.

Dit onderzoek is gepubliceerd op de website Huidarts.com

Volgende artikel

Onderzoek: veel chronisch zieken ernstig vermoeid

Bekijk artikel Naar het overzicht

HomeActueelOnderzoek: psoriasis en voeding: anders eten kan helpen