Onderzoek: veel chronisch zieken ernstig vermoeid

4 jaar geleden geplaatst

Extreme vermoeidheid komt niet alleen veelvuldig voor bij ziekten zoals kanker, maar ook bij allerlei chronische ziekten. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen hield naar aanleiding hiervan een symposium voor internationale experts.

Minstens een half miljoen mensen met een chronische ziekte is ernstig moe, blijkt uit eerder onderzoek. De impact van vermoeidheid op het dagelijks leven is groot voor chronisch zieken, zoals mensen met psoriasis. Ze worden beperkt in hun bezigheden en zijn soms niet meer in staat om te werken. Omdat bijkomende klachten aan de buitenkant vaak niet zichtbaar zijn, is er weinig begrip en aandacht voor. Het KNAW zet het nu, samen met longonderzoekers, op de kaart met het symposium ‘Vermoeidheid bij chronische ziekten’.

De KNAW is een overkoepelende organisatie van onderzoeksinstituten.

Volgende artikel

Vooroordelen psoriasis beperken alledaagse aanraking

Bekijk artikel Naar het overzicht

HomeActueelOnderzoek: veel chronisch zieken ernstig vermoeid